20.2 C
București
25 iulie 2024

Guvernul aproba 76 milioane de euro din PNRR pentru reabilitarea energetica a Palatului Victoria

Citeste si ...

Guvernul a aprobat recent alocarea a 377,4 milioane de lei (76 milioane de euro) din fondurile Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru reabilitarea energetica a sediului sau, Palatul Victoria. Lucrarile, care vor dura 30 de luni, vor fi finantate prin Componenta 5 „Valul renovarii” a PNRR.

Palatul Victoria intra in reparatii capitale dupa 80 de ani de functionare

Cladirea Palatului Victoria, construita in 1944 si reconstruita dupa ce a fost bombardata in cel de-al Doilea Razboi Mondial, necesita interventii majore dupa 80 de ani in care a gazduit institutiile guvernamentale ale Romaniei. Uzura fizica a condus la deteriorarea finisajelor, a elementelor constructive si a instalatiilor.

Investitia totala aprobata se ridica la 377.478.000 de lei cu TVA (75,8 milioane de euro), din care 271,6 milioane (55,6 milioane de euro) reprezinta valoarea constructiilor si montajului. Secretariatul General al Guvernului, titularul proiectului, va beneficia de o finantare de 140 milioane de lei in primul an al lucrarilor.

Suprafata Palatului Victoria depaseste 22.600 metri patrati

Palatul Victoria, inscris pe lista monumentelor istorice din 2004, are o suprafata totala construita de 4.224 mp si o suprafata desfasurata de 22.624 mp. Reprezinta o constructie administrativa si social-culturala, cu subsol, parter, mansarda, 4 etaje si terasa, amplasata pe un teren de 11.492 mp.

Initial sediul Ministerului Afacerilor Externe, cladirea a devenit apoi sediul Consiliului de Ministri si, dupa 1990, sediul Guvernului Romaniei. O aripa a gazduit si Ministerul de Externe dupa 1970.

Guvernul aproba 76 milioane de euro din PNRR pentru reabilitarea energetica a Palatului Victoria
Guvernul aproba 76 milioane de euro din pnrr pentru reabilitarea energetica a palatului victoria

Bugetul pentru noul sediu al serviciului secret al MAI, majorat la 40,7 milioane de euro

In aceeasi sedinta, Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea noului sediu al Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI), serviciul secret al MAI. Bugetul a fost majorat de la 108 milioane de lei in 2021 la 202,5 milioane de lei (40,7 milioane de euro), din care 197,1 milioane vor fi finantate de Ministerul Dezvoltarii, iar 5,4 milioane de MAI. Noul sediu va avea o suprafata de 15.684 mp.

Palatul Victoria, sediul Guvernului Romaniei, va beneficia de o ampla reabilitare energetica finantata din PNRR, in valoare de 76 milioane de euro. Reparatiile capitale sunt necesare dupa 80 de ani in care cladirea monument istoric a gazduit principalele institutii ale statului. In paralel, Executivul a aprobat si dublarea bugetului pentru noul sediu al serviciului secret al MAI, la peste 40 de milioane de euro.

Apreciati acest articol si distribuiti-l pentru a afla cat mai multi despre investitiile in eficienta energetica a cladirilor publice!

Citeste si...
Cum este organizat si structurat Parlamentul European dupa alegerile pentru eurodeputati

Sursa imaginii: Captura de ecran.

Subiecte in articol: Palatul Victoria, reabilitare energetica, fonduri PNRR, sediu Guvern

Informatiile prezentate se bazeaza pe datele din Hotararile de Guvern adoptate si pe detaliile furnizate in nota de fundamentare a proiectului.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole