Conflictul dintre Israel si gruparea militanta palestiniana Hamas din Fasia Gaza continua sa escaladeze, dupa ce un lider Hamas a respins categoric cea mai recenta propunere de pace venita de la administratia SUA. Ce vor castiga sau pierde partile implicate si ce urmeaza?
Un Acord „Incomplet” in Viziunea Hamas
Osama Hamdan, un inalt responsabil Hamas de la Beirut, a transmis ca propunerea presedintelui Joe Biden, dezvaluita saptamana trecuta, nu reprezinta „o noua propunere” pentru un acord cu Israelul. Planul pe etape prevedea o incetare a focului intre armata israeliana si Hamas, precum si eliberarea treptata a ostaticilor detinuti in Fasia Gaza.
„Nu exista nicio propunere, acestea sunt doar cuvinte rostite de (Joe) Biden intr-un discurs. Pana in prezent, americanii nu au prezentat niciun document care sa-i angajeze sa respecte ceea ce a spus Biden,” a afirmat Hamdan pentru AFP.
Potrivit Guvernului israelian, aproximativ 120 de ostatici sunt inca tinuti in captivitate de Hamas in Fasia Gaza, dintre care 43 au fost declarati morti.
Ce Vrea Hamas de la Israelieni
Reprezentantul Hamas a subliniat ca gruparea este dispusa sa accepte un acord care sa includa cererile lor principale: o incetare permanenta a focului si retragerea completa a trupelor israeliene din Fasia Gaza.
Hamdan sustine ca Biden „a incercat sa ascunda respingerea israeliana” a unui alt acord din luna mai, care fusese acceptat initial de Hamas.
Intre timp, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, a transmis ca SUA asteapta „un raspuns din partea Hamas cat mai repede posibil”, considerand prioritar un eventual acord de incetare a focului.

Premierul Israelian Chemat la Washington
In contextul acestui conflict prelungit, premierul israelian Benjamin Netanyahu a primit o invitatie sa vorbeasca in plenul Congresului american la Washington pe 24 iulie, potrivit unei surse parlamentare citate de AFP.
Desi initial se vehiculase data de 13 iunie pentru acest discurs, biroul premierului a dezmintit informatia.
Administratia Biden incearca sa ramana principalul sprijin diplomatic si militar pentru Israel, in pofida presiunilor internationale crescute, la aproape 8 luni de la debutul conflictului din Fasia Gaza. Mai mult, procurorul Curtii Penale Internationale a solicitat emiterea unui mandat de arestare impotriva lui Netanyahu pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii – un demers considerat „scandalos” de presedintele SUA.
Desi Hamas considera propunerea americana insuficienta si Israelul isi mentine pozitia ferma, partile par a continua dialogul pentru a identifica o solutie viabila de incetare a focului si eliberarea ostaticilor. Implicarea Congresului SUA ar putea fi un pas important pentru deblocarea negocierilor.
Impartaseste acest articol pentru a tine situatia la curent si lasa un comentariu cu opinia ta despre aceasta situatie complexa.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: Hamas, Fasia Gaza, Joe Biden, conflictul Israel-Palestina, ostatici
(Aceasta stire se bazeaza pe informatii furnizate de AFP si Agerpres, doua dintre cele mai importante agentii de presa internationale cu reputatie solida pentru acuratete si fiabilitate.)