26.6 C
București
25 iunie 2024

Incidente in campania electorala: Peste 100 de amenzi aplicate

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie s-a încheiat sâmbătă, cu numeroase incidente raportate.

Citeste si ...

Campania electorala pentru alegerile locale si europarlamentare din data de 9 iunie s-a incheiat sambata, la ora 7:00. Conform Ministerului Afacerilor Interne, de la inceputul campaniei, pe 10 mai, pana la finalul acesteia, au fost inregistrate peste 599 de incidente si au fost aplicate peste 100 de amenzi pentru diverse infractiuni comise de politicieni si sustinatorii acestora.

Amenzi si sanctiuni

Conform legii, continuarea campaniei electorale dupa incheierea oficiala constituie contraventie si este sanctionata cu amenzi semnificative. De exemplu, continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei se pedepseste cu amenzi intre 1.500 si 4.500 lei, in conformitate cu Legea alegerilor pentru Parlamentul European.

In timpul campaniei, au fost monitorizate 531 de manifestari electorale desfasurate in 293 localitati din 36 judete si municipiul Bucuresti. In urma acestor activitati, au fost aplicate 187 de sanctiuni contraventionale, dintre care 102 amenzi in valoare totala de 80.800 lei si 85 avertismente scrise. In plus, au fost sesizate 121 infractiuni.

Incidente si masuri luate

Din totalul celor 599 incidente raportate, 52 nu s-au confirmat, iar 233 sunt inca in curs de verificare. Pentru solutionarea competenta a sesizarilor, 116 dintre acestea au fost declinate catre Autoritatea Electorala Permanenta, Biroul Electoral Central si birourile electorale de circumscriptie judeteana.

Ministerul Afacerilor Interne a subliniat ca toate sesizarile au fost tratate cu seriozitate si ca au fost luate masuri pentru a asigura desfasurarea in conditii de siguranta a campaniei electorale.

Restrictii in audiovizual

Campania in audiovizual a fost de asemenea reglementata strict. Cu 48 de ore inainte de ziua votarii, a fost interzisa prezentarea de sondaje de opinie, difuzarea de spoturi publicitare electorale si invitarea sau prezentarea candidatilor in programe. Orice incalcare a acestor reguli a fost sanctionata conform legii.

Incidente in campania electorala: Peste 100 de amenzi aplicate
Incidente in campania electorala: peste 100 de amenzi aplicate

Campania electorala din acest an a fost marcata de un numar semnificativ de incidente si infractiuni, insa autoritatile au intervenit prompt pentru a asigura respectarea legii.

In viitor, este esential ca toate partile implicate sa respecte regulile si sa promoveze o campanie electorala curata si corecta. Astfel, se poate asigura un proces democratic transparent si echitabil pentru toti cetatenii.

Citeste si...
Pedepse cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si ordine de restrictie pentru cei care isi agreseaza vecinii

Pentru a ramane informat, urmariti-ne pe pagina noastra de Facebook sau pe Google News.

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: incidente campanie electorala, alegeri 2024, amenzi politicieni, sanctiuni contraventionale.

Sursa de expertiza: Ministerul Afacerilor Interne si Autoritatea Electorala Permanenta.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole