Statele Unite isi reafirma rolul umanitar in conflictul din Fasia Gaza, reinstaland o cheie provizorie pentru livrarea de ajutor in teritoriul palestinian asediat. Dupa ce vremea rea a avariat facilitatea initiala, Comandamentul Central al Pentagonului anunta ca debarcaderul plutitor va permite din nou circulatia ajutoarelor in „urmatoarele zile”.
Amenintari la Adresa Rutelor Terestre de Aprovizionare
Organizatiile umanitare saluta reinstalarea debaracaderului de catre SUA, desi avertizeaza ca solutia flotanta nu poate inlocui rutele terestre de aprovizionare blocate de Israel. In luna mai, 20 de grupuri precum Amnesty International si Médecins Sans Frontières au denuntat actiunile americane drept „schimbari cosmetice” care esueaza in abordarea crizei.
„Pe masura ce atacurile israeliene se intensifica in Rafah, tasnitul imprevizibil de ajutoare in Gaza a creat o iluzie de acces imbunatatit, in timp ce, in realitate, raspunsul umanitar este in pragul prabusirii”, a declarat organizatiile intr-un comunicat comun.
Teritoriul palestinian se afla la limita foametei din cauza unui blocaj sufocant impus de Israel, un aliat major al SUA care primeste anual miliarde de dolari in ajutor din partea Washingtonului.

Contradictii in Politica SUA privind Gaza
Pentru critici, debarcaderul de 230 milioane de dolari a devenit simbolul esecurilor si contraditiilor politicii americane in Gaza. In timp ce administratia Biden neaga ca Israelul blocheaza ajutorul catre enclava, SUA furnizeaza aliatului sau miliarde de dolari in asistenta militara, inclusiv bombe grele si obuze de artilerie care, dupa cum a recunoscut Biden, au ucis civili palestinieni.
Totodata, legile americane interzic furnizarea de ajutor militar tarilor care blocheaza asistenta umanitara sprijinita de SUA. Insusi Biden a anuntat planurile de construire a debaracaderului in discursul sau privind Starea Uniunii din martie, declarand ca acesta va putea „primi transporturi masive cu alimente, apa, medicamente si adaposturi temporare”.
Desi SUA isi reafirma angajamentul umanitar, contradictiile politice persista in tara a carei asistenta militara sprijina razboiul din Gaza.
Cat despre situatia la fata locului, un alt obstacol major il constituie incapacitatea de a distribui ajutorul odata ajuns in teritoriu. Israel a ucis peste 200 de lucratori umanitari de la inceputul razboiului, potrivit organizatiei Save the Children, inclusiv sapte membri ai World Central Kitchen intr-un raid aerian din aprilie, provocand indignare la nivel global.
Avand in vedere contextul complex si tragismul din Gaza, ramane de vazut daca reinstalarea cheutorului temporar de aprovizionare va putea contribui la atenuarea suferintelor populatiei civile.
Distribuie acest articol si lasa un comentariu despre criza umanitara din Gaza.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Gaza, criza umanitara, ajutor SUA, contradictii politice
*Articolul se bazeaza pe informatiile furnizate de Al Jazeera si organizatii umanitare precum Save the Children, Amnesty International si Médecins Sans Frontières.