23.8 C
București
17 iunie 2024

Spitalele din Rafah, tinta loviturilor israeliene care adancesc criza umanitara la Gaza

Cel puțin 36.096 de palestinieni au fost uciși în atacurile Israelului la Gaza, iar sistemul medical este în pragul colapsului.

Citeste si ...

Zonele rezidentiale si infrastructura civila din oras, inclusiv cele doua spitale ramase in functiune partiala, sunt tinte in ofensiva militara la scara larga a Israelului in Fasia Gaza. Situatia expune populatia din Rafah la un pericol suplimentar in vremuri de razboi.

Luni, raidurile aeriene israeliene au avariat Spitalul de Campanie Indonezian, ultima facilitate medicala ramasa in oras dupa ce Spitalul Kuwaiti de Specialitate a fost scos din functiune in urma unui atac ce a ucis doi membri ai personalului medical. Medicii si pacientii sunt in prezent blocati in interiorul spitalului avariat in care se adapostesc si numeroase familii palestiniene.

„Din nefericire, ceea ce experimentam aici este un atac multiplan, unde nu numai ca oamenii sunt atacati direct, ci li se blocheaza si accesul la servicii medicale vitale”, a declarat dr. Mohammed Tahir, chirurg ortoped voluntar la Spitalul European Gaza din Rafah.

Inainte de a fi inchis, Spitalul Kuwaiti de Specialitate era principala unitate medicala care trata ranitii in atacurile asupra unui camp de refugiati unde 45 de palestinieni au fost ucisi duminica seara.

Doar sase spitale partial functionale in Gaza

Spitalele din rafah, tinta loviturilor israeliene care adancesc criza umanitara la gaza
Medicii ingrijesc pacienti la o clinica infiintata de medici fara frontiere la spitalul de teren indonezian din rafah, tratand rani grave si arsuri suferite in timpul bombardamentelor israeliene [fisier: mohammed abed/afp]

Fortele israeliene au distrus, ocupat sau deteriorat 24 din cele 36 de spitale din Fasia Gaza de la declansarea operatiunului militar la 7 octombrie. Restul unitatilor medicale sunt amenintate de blocarea accesului la combustibil si provizii esentiale.

„Kuwaiti Hospital a fost evacuat – acela era spitalul principal – iar ei se muta la Al-Mawasi, unde au un spital de campanie care nu este inca gata. In acelasi timp, dronele impiedica miscarea ambulantelor, astfel ca cei raniti nu pot primi ajutor nici macar”, a adaugat dr. Tahir.

Directorul Spitalului Kuwaiti, dr. Suhaib al-Hams, a anuntat inchiderea din cauza „extinderii operatiunii militare a fortelor de ocupatie israeliene in Rafah si a atacurilor repetate si deliberate asupra spitalului si imprejurimilor sale”.

Familii blocate in spitale cu provizii limitate

La spitalul Martyrs Al-Aqsa din El-Balah, centrul Gazei, alte sute de palestinieni sunt in pericol iminent, intrucat unitatea medicala este pe punctul de a se inchide din lipsa de combustibil.

„Ce vedem aici este distrugerea sistematica a infrastructurii medicale prin care Israelul agraveaza criza umanitara pentru populatia civila. Spitalele sunt atacate direct sau private de provizii vitale, expunand vietile pacientilor si ale personalului medical”, a reactionat Amnesty International.

Atacurile continua in ciuda apelurilor repetate ale ONU si organizatiilor umanitare pentru incetarea focului. Criza refugiatilor palestinieni devine din ce in ce mai grava, sute de mii de persoane stramutate fiind fortate sa supravietuiasca in conditii precare si cu acces limitat la asistenta medicala.

Liderul politic palestinian Ismail Haniyeh a declarat: „Rezistenta va continua pana la eliberarea intregului teritoriu palestinian ocupat si inlaturarea blocadei asupra Fasiei Gaza.”

Sursa imaginii: AFP

Subiecte abordate in articol: atac Rafah, Gaza, razboi Israel, pace Orientul Mijlociu, conflict teritorial

Citeste si...
Zodiile Norocoase in Dragoste in 2024: Descopera Cine Isi Va Gasi Perechea Potrivita

*Bazat pe rapoarte de la Al Jazeera, ONU, Amnesty International si surse jurnalistice locale.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Spitalele din rafah, tinta loviturilor israeliene care adancesc criza umanitara la gaza