Finantarea verde sau „creditarea verde” pentru companiile din Romania a inregistrat un salt semnificativ in luna martie a acestui an, ajungand la un nivel record de 5 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date prezentate de Florin Dragu, sef serviciu in cadrul Direcţiei Stabilitate Financiara de la Banca Naţionala a Romaniei (BNR). Aceasta crestere substantiala de 129% fata de anul precedent subliniaza tendinta tot mai puternica a sectorului bancar de a sprijini investitiile durabile si initiativele de protectie a mediului in randul companiilor.
Trecere la o Noua Era a Finantarii Ecologice
Dragu a explicat ca „creditarea „verde” este inca o piata in formare, dar are un potential urias pentru a creste nivelul de intermediere financiara”. Desi finantarea verde reprezinta in prezent doar 3% din totalul imprumuturilor acordate companiilor, tendinta este una ascendenta, in concordanta cu eforturile globale de a combate schimbarile climatice si de a promova un model economic mai sustenabil.
Dintre toate segmentele de creditare ecologica, cladirile verzi au beneficiat de cea mai mare parte a finantarii, reprezentand aproximativ jumatate din totalul imprumuturilor acordate. Sectoarele energiei regenerabile si al eficientei energetice sunt, de asemenea, domenii prioritare pentru institutiile financiare in tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon.
Cresterea Interesului pentru Ipotecile Verzi
Interesul pentru creditarea verde nu se limiteaza doar la companiile din sectorul corporatist. Conform datelor BNR, valoarea creditelor ipotecare „verzi” a ajuns la aproximativ 8 miliarde de lei in martie 2024, inregistrand o crestere anuala de 69%. Acest segment reprezinta deja 8% din totalul portofoliului de imprumuturi ipotecare, semnaland un interes crescut al populatiei pentru achizitionarea de proprietati eficiente energetic.
Progrese in Piata de Obligatiuni Verzi
Pe langa creditarea bancara, piata de obligatiuni verzi din Romania a inregistrat, de asemenea, o evolutie pozitiva. In 2023, valoarea cumulata a obligatiunilor verzi emise a atins 720 de milioane de euro, potrivit datelor prezentate de Florin Dragu. Acest lucru indica faptul ca atat companiile, cat si institutiile financiare cauta modalitati inovatoare de a atrage capital pentru proiecte durabile.
Provocari Persistente in Constientizarea Riscurilor Climatice
Cu toate acestea, exista inca diferente semnificative in gradul de constientizare a riscurilor climatice intre companiile mici si mijlocii (IMM-uri) si corporatiile mari. Potrivit unui sondaj efectuat de BNR in randul a 12.000 de companii, doar 50% dintre IMM-uri au raspuns la chestionarul privind identificarea efectelor schimbarilor climatice, comparativ cu 80% dintre corporatii.
De asemenea, aproximativ 60% dintre companiile chestionate considera ca accesul la finantare nu va fi afectat de schimbarile climatice, ceea ce sugereaza nevoia de a creste gradul de constientizare cu privire la importanta finantarii verzi si a riscurilor asociate cu ignorarea acestor aspecte.
Imbunatatiri in Gestionarea Riscurilor Climatice de catre Banci
Cu toate acestea, exista si vesti bune. Aproape 80% dintre bancile intervievate au declarat ca utilizeaza standarde internationale pentru a integra riscurile climatice in gestionarea riscurilor, iar alte 10% intentioneaza sa implementeze astfel de practici in urmatorul an. Acest lucru reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de situatia de acum doi ani, cand doar 30% dintre institutiile financiare luau in considerare aceste aspecte.
Finantarea verde devine o prioritate tot mai importanta pentru sectorul bancar si corporatiile din Romania. Desi exista inca provocari legate de constientizarea riscurilor climatice, tendinta generala este una pozitiva, reflectand angajamentul de a trece catre un model economic mai sustenabil si mai prietenosprimeviatii. In viitor, se asteapta ca finantarea verde sa continue sa creasca, contribuind la tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon si la promovarea unei dezvoltari durabile.
Invitatia mea pentru tine este sa distribui acest articol si sa impartasesti propriile tale perspective asupra finantarii verzi si a rolului sau in combaterea schimbarilor climatice. Implicarea noastra colectiva este esentiala pentru a accelera aceasta tranzitie cruciala.
Sursa imaginii: Freepik
Subiecte abordate in articol: finantare verde, credite verzi, obligatiuni verzi, companii, BNR
Articolul se bazeaza pe declaratiile lui Florin Dragu, sef serviciu in cadrul Directiei Stabilitate Financiara de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), precum si pe datele prezentate la conferinta de specialitate mentionata.