Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, si-a recastigat libertatea dupa ce a semnat un acord prin care a pledat vinovat pentru incalcarea legii privind spionajul. Audierea a durat trei ore si s-a soldat cu o singura acuzatie – conspiratie pentru obtinerea si dezvaluirea documentelor clasificate privind securitatea nationala a Statelor Unite.
Assange a recunoscut in fata tribunalului ca si-a incurajat sursele sa furnizeze informatii clasificate pentru a le publica, crezand ca Primul Amendament protejeaza aceasta activitate, insa a acceptat ca a reprezentat o incalcare a statutului de spionaj.
Avocatul sau, Barry Pollack, a declarat ca munca WikiLeaks va continua, iar „Assange va fi in continuare, fara niciun dubiu, o forta a libertatii de exprimare si a transparentei”, potrivit The Guardian.
Assange a zburat 24 de ore cu un charter de 500.000 de dolari
Julian Assange s-a prezentat la proces intr-un costum negru cu cravata, dupa un zbor extenuant de la Londra la Saipan, un teritoriu american din Caraibe. Cursa charter a costat nu mai putin de 500.000 de dolari, sotia sa Stella Assange facand apel la donatii urgente pentru a acoperi costurile.
Aceasta a explicat ca sotului ei nu ii este permis sa zboare cu linii comerciale si a apreciat orice contributie primita drept un ajutor binevenit in aceste conditii.
Interdictie de a se intoarce in SUA, azil in Australia
Conform unui comunicat al Departamentului de Justitie al SUA citat de The Guardian, Assange a primit interdictie de a se mai intoarce vreodata in Statele Unite fara permisiune, ca parte a acordului semnat. Dupa impunerea sentintei, el va pleca direct in tara sa natala, Australia.
Fondatorul Wikileaks si-a parasit sala de judecata ca un om liber, in aplauzele sustinatorilor, fiind condus pe aeroportul din Saipan de unde a decolat spre casa dupa 12 ani de absenta.
O saga ce a tinut 12 ani – inchisoare, ambasada si acuzatii de viol
Australianul Julian Assange a petrecut in total 12 ani privat de libertate, dintre care peste cinci ani intr-o inchisoare de inalta securitate din Marea Britanie. Anterior, a stat sapte ani in ambasada Ecuadorului la Londra, confruntandu-se cu multiple acuzatii, inclusiv de abuz sexual in Suedia.
Sustinatorii il considera o victima pentru ca a expus greselile si posibilele crime ale SUA in razboaie precum cel din Iraq si Afganistan. Guvernul australian i-a sustinut eliberarea, purtand discutii in repetate randuri cu oficialii americani pe aceasta tema.
In 2024, Julian Assange a fost nominalizat alaturi de Elon Musk si Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace.
Eliberarea lui Julian Assange reprezinta finalul unei lungi saga juridice si personale ce i-a marcat fundamental ultimii 12 ani din viata. Desi a pledat vinovat pentru o acuzatie, el ramane pentru multi un simbol al luptei pentru transparenta si adevar, in ciuda oricaror consecinte. Acum se poate intoarce acasa, in Australia natala, dar ramane de vazut daca odiseea sa s-a incheiat definitiv aici sau va continua sub alte forme.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: julian assange, wikileaks, sua, australia
Articol documentat pe baza surselor Reuters, The Guardian si arhivei Adevarul. Reflecta informatii actualizate la data de 26 iunie 2024.