24.9 C
București
24 iulie 2024

Kremlinul impune cenzura Wikipedia, modeland internetul rusesc dupa cel chinezesc

Citeste si ...

In ultimii ani, Rusia a intensificat eforturile de a controla fluxul de informatii online, iar acum isi indreapta atentia catre una dintre cele mai populare surse de cunoastere din lume – Wikipedia. Potrivit unei analize recente publicata de The Economist, autoritatile ruse au lansat o versiune proprie si cenzurata a enciclopediei online, denumita RuWiki, ca parte a unei strategii mai ample de a rescrie istoria si de a limita accesul cetatenilor la informatii independente.

O noua versiune a istoriei, scrisa de Kremlin

RuWiki reprezinta o copie aproape identica a Wikipedia, cu exceptia faptului ca momentele sensibile din istoria Rusiei au fost omise sau rescrise complet. Acest proiect, descris de unii experti ca fiind „orwellian”, vizeaza prezentarea unei versiuni alternative a realitatii, aliniata cu narativul oficial al Kremlinului.

Printre modificarile semnificative se numara:

 • Reinterpretarea atrocitatilor comise de fortele ruse la Bucea in 2022 ca fiind o „campanie de dezinformare ucraineana si occidentala”
 • Omiterea oricarei mentiuni despre razboiul din Ucraina in articolele despre orasele afectate, precum Herson
 • Rescrierea evenimentelor de la Katyn din 1940, punand la indoiala dovezile care atesta implicarea serviciilor speciale sovietice
 • Eliminarea referintelor la scandarile anti-Putin din tribunele de fotbal ucrainene
 • Modificarea descrierii lui Aleksei Navalnii, prezentandu-l doar ca un simplu „blogger” si nu ca lider al opozitiei

Strategia de implementare a noii „enciclopedii”

Potrivit unei analize efectuate de organizatia media independenta Mediazona, majoritatea editarilor RuWiki sunt realizate in timpul orelor de program, in zilele lucratoare. Acest fapt sugereaza implicarea unor echipe de editori platiti, spre deosebire de modelul voluntar al Wikipedia traditionale.

In versiunile anterioare ale RuWiki, datele despre numarul si tipul modificarilor erau publice. Astfel, s-a putut observa ca:

 • 158.000 de caractere au fost eliminate din articolul original Wikipedia despre drepturile omului in Rusia
 • Sectiunile despre libertatea de exprimare si cenzura au fost reduse drastic
 • Versiunile recente ale site-ului ascund aceste statistici, probabil pentru a evita criticile

Desi Wikipedia nu a fost inca inclusa pe lista neagra a autoritatilor ruse, investitiile semnificative in RuWiki indica faptul ca zilele enciclopediei libere in Rusia ar putea fi numarate.

Citeste si...
Tensiuni uriaşe in Georgia din cauza Legii privind influenţele straine controversate: Caţi paşi pana la pierderea şanselor de aderare la UE?

Internetul rusesc, pe urmele modelului chinezesc

Serghei Lescina, fost membru al echipei Wikipedia care a parasit proiectul in 2015 din cauza presiunilor cenzurii, ofera o perspectiva ingrijoratoare asupra viitorului internetului rusesc:

„Kremlinul vede astfel de resurse ca pe niste caramizi intr-un zid in stil chinezesc in jurul adevarului. Internetul rusesc este curatat incet de site-urile straine, iar motoarele de cautare locale si modelele de inteligenta artificiala vor fi in curand fortate sa acorde prioritate noii istorii false.”

Lescina avertizeaza ca, desi internetul rusesc nu este inca la fel de restrictiv precum cel chinezesc, tendinta este clara si procesul se desfasoara rapid.

Educatia, un instrument cheie in rescrierea istoriei

Eforturile de control al informatiei nu se limiteaza doar la mediul online. In septembrie 2023, elevii rusi din clasa a XI-a au inceput sa studieze istoria moderna folosind un nou manual care prezinta o versiune distorsionata a evenimentelor recente:

 • Ucraina este descrisa ca un „stat ultranationalist”
 • Se afirma ca „orice disidenta in Ucraina este persecutata cu brutalitate, opozitia este interzisa, iar tot ce este rusesc este declarat dusman”
 • Statele Unite sunt prezentate ca „principalul beneficiar al conflictului ucrainean”, fiind acuzate ca sunt „hotarate sa lupte pana la ultimul ucrainean”

Aceste manuale, potrivit Financial Times, servesc scopului mai larg de a insufla societatii ruse un sentiment de mandrie bazat pe o versiune falsificata a trecutului.

Eforturile Kremlinului de a controla narativul istoric si fluxul de informatii online reprezinta o amenintare semnificativa la adresa libertatii de exprimare si a accesului la cunoastere al cetatenilor rusi. Pe masura ce internetul rusesc se indreapta catre modelul restrictiv chinezesc, comunitatea internationala se confrunta cu provocarea de a gasi modalitati de a sustine fluxul liber de informatii si de a contracara dezinformarea sponsorizata de stat.

Sursa imagini: sovlit.ru

Etichete: cenzura, Wikipedia, Rusia, control informatii

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole