Vineri, 21 iunie 2024, Kremlinul si-a exprimat nemultumirea fata de initierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, sustinand ca multi cetateni moldoveni doresc de fapt apropierea de Rusia. Aceasta reactie vine in contextul in care presedintele Maia Sandu a semnat un decret pentru inceperea oficiala a discutiilor de aderare cu UE pe 25 iunie.
Reactia Kremlinului la decizia Moldovei
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca aderarea Moldovei la UE este „o chestiune suverana” a acestei foste republici sovietice. Cu toate acestea, el a adaugat ca Rusia considera ca „multi cetateni moldoveni doresc legaturi mai stranse cu Moscova”.
„Știm ca multi oameni din aceasta tara cred ca ea ar trebui sa se dezvolte in toate directiile si ca interesele sale viitoare nu pot fi conectate doar cu Uniunea Europeana, ci cu piete foarte promitatoare precum Federatia Rusa, precum si cu procesele de integrare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice”, a afirmat Peskov.
Contextul deciziei Moldovei
Declaratiile lui Peskov vin dupa ce presedinta pro-europeana a Moldovei, Maia Sandu, a semnat un decret pentru inceperea oficiala a negocierilor de aderare la UE pe 25 iunie. Aceasta reprezinta un pas important in directia integrarii europene a tarii.
Vineri, toate cele 27 de state membre UE au aprobat inceperea negocierilor de aderare cu Moldova si Ucraina din 25 iunie, conform unui anunt al presedintiei belgiene a Consiliului UE.
Tensiunile dintre Moldova si Rusia
Relatiile dintre Moldova si Rusia s-au deteriorat semnificativ in ultimii ani, pe fondul orientarii pro-europene a guvernului de la Chisinau. Maia Sandu a acuzat in mod repetat Moscova de ingerinte in afacerile interne ale Moldovei si de tentative de destabilizare a tarii.
Situatia politica din Moldova este tensionata inaintea alegerilor prezidentiale din 20 octombrie, la care Maia Sandu va candida pentru un nou mandat. Opozitia pro-rusa acuza guvernul de masuri represive menite sa impiedice candidatura adversarilor politici.
Implicatiile pentru relatiile Moldova-Rusia
Decizia Moldovei de a incepe negocierile de aderare la UE reprezinta o lovitura pentru influenta Rusiei in regiune. Moscova a incercat in mod constant sa-si mentina sfera de influenta in fostele republici sovietice.
Peskov a sugerat ca Moldova ar trebui sa ia in considerare si alte optiuni de dezvoltare, nu doar integrarea europeana: „Republica Moldova are oportunitati de a se dezvolta in alte directii in acelasi timp”. El a acuzat conducerea de la Chisinau ca „exclude in mod gresit astfel de optiuni”.
Reactii internationale
Decizia UE de a incepe negocierile de aderare cu Moldova a fost salutata de liderii europeni si occidentali ca un pas important pentru stabilitatea si prosperitatea regiunii.
SUA si aliatii europeni si-au exprimat sprijinul ferm pentru parcursul european al Moldovei, vazut ca o modalitate de a contracara influenta Rusiei in regiune.
Provocari in calea aderarii Moldovei la UE
Desi inceperea negocierilor reprezinta un progres semnificativ, Moldova se confrunta cu numeroase provocari in calea aderarii la UE:
- Reforme interne: Țara trebuie sa implementeze reforme ample in domenii precum justitia, combaterea coruptiei si consolidarea institutiilor democratice.
- Conflictul transnistrean: Solutionarea conflictului inghetat din regiunea separatista Transnistria ramane o conditie esentiala pentru aderare.
- Dependenta energetica: Reducerea dependentei de resursele energetice rusesti reprezinta o prioritate pentru asigurarea securitatii energetice.
- Dezvoltarea economica: Cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor economice fata de tarile UE vor necesita eforturi sustinute.
Urmatorii pasi in procesul de aderare
Odata cu inceperea oficiala a negocierilor, Moldova va trebui sa parcurga mai multe etape:
- Screening: Evaluarea detaliata a legislatiei moldovenesti si alinierea acesteia la acquis-ul comunitar.
- Negocieri pe capitole: Discutii tehnice pe 35 de capitole tematice, de la agricultura la politica externa.
- Implementarea reformelor: Adoptarea si punerea in practica a reformelor necesare in toate domeniile.
- Monitorizare si evaluare: Comisia Europeana va monitoriza indeaproape progresele Moldovei.
- Ratificarea tratatului de aderare: Odata finalizate negocierile, tratatul va trebui ratificat de toate statele membre UE.
Decizia Moldovei de a incepe negocierile de aderare la UE marcheaza un moment istoric pentru tara si regiune. In ciuda opozitiei Rusiei, guvernul de la Chisinau pare hotarat sa continue pe calea integrarii europene. Provocarile raman substantiale, dar sprijinul UE si determinarea autoritatilor moldovene ofera motive de optimism pentru viitorul european al tarii. Ramane de urmarit cum va evolua relatia dintre Moldova si Rusia in contextul acestui nou capitol al apropierii de UE.
Ce parere aveti despre decizia Moldovei de a incepe negocierile de aderare la UE? Credeti ca tara va reusi sa depaseasca provocarile si sa devina membra UE in viitorul apropiat? Va invitam sa va impartasiti opiniile in comentarii.
Sursa imaginii: Telegram
Subiecte abordate in articol: Moldova, Uniunea Europeana, Rusia, negocieri aderare
Articolul se bazeaza pe informatii furnizate de agentia Reuters si presa internationala.