29 C
București
16 iunie 2024

Viata premierului slovac Robert Fico scapata ca prin minune dupa atentatul armat. Erorile garzilor de corp care au dus la incident

Dezvăluiri șocante despre greșelile făcute de gărzile de corp în timpul atacului armat asupra premierului slovac Robert Fico. Analiză detaliată și proceduri de securitate pentru liderii politici.

Citeste si ...

Premierul slovac Robert Fico a fost impuscat de patru ori in cursul unei intalniri publice miercuri, dar a supravietuit atacului care a starnit ingrijorari legate de polarizarea politica din tara central-europeana. In ciuda eforturilor garzilor de corp, unele greseli ale acestora au facilitat actiunea atacatorului.

Cele mai mari temeri legate de starea de sanatate a premierului Robert Fico, in varsta de 59 de ani, au trecut deocamdata, a declarat duminica vicepremierul Robert Kalinak. Totusi, Fico nu va fi transferat deocamdata din spitalul din Banska Bystrica, unde se afla intr-o stare grava si necesita terapie intensiva.

„Suntem cu totii putin mai calmi,” a spus Kalinak intr-o conferinta de presa in fata spitalului. „Cand spuneam ca vrem sa ne apropiem de un prognostic pozitiv, atunci cred ca suntem cu un pas mai aproape de asta.”

Atacul armat asupra liderului politic slovac a fost prima tentativa majora de asasinat asupra unui lider european de peste 20 de ani si a atras condamnari internationale.

Unde au gresit garzile de corp

Un expert in securitate a evidentiat „mai multe deficiente in apararea premierului slovac”, in primul rand faptul ca personalul de securitate a reactionat cu intarziere, fiind socat initial de atac.

Viata premierului slovac Robert Fico scapata ca prin minune dupa atentatul armat. Erorile garzilor de corp care au dus la incident
Viata premierului slovac robert fico scapata ca prin minune dupa atentatul armat. Erorile garzilor de corp care au dus la incident
 1. Lipsa de vigilenta: Una dintre garzile de corp nu si-a pazit sectiunea destinata in apropierea lui Fico. Lumír Němec, fost membru al Unitatii de Politie pentru Interventie Rapida a Cehiei, spune:

„Daca s-ar fi uitat in partea sa de perimetru, ar fi inregistrat 100% mai devreme atacatorul, deoarece acolo se poate vedea atacatorul scotand o arma. Vad asta ca fiind cea mai grava abatere a agentilor de protectie si paza.”

 1. Interventie intarziata: Expertii cred ca atacul poate fi evitat daca garzile ar fi reactionat mai repede.

„Trei secunde este un timp scurt, dar si relativ lung. Era un gard intre agentii de securitate si atacatori. Poate ca ar fi putut fi evitat daca unul dintre ei s-ar fi repezit la gard si l-ar fi doborat, dar asta este foarte speculativ.” – Lumír Němec

 1. Prioritizare gresita: Imediat dupa atac, toate garzile s-au napustit asupra atacatorului, neglijand siguranta premierului.

„Asta e o greseala. Singura preocupare a garzii de corp este persoana protejata. Cat ai clipi, in timp ce toata lumea s-a napustit asupra atacatorului, ar fi trebuit sa se arunce asupra lui Fico.”

 1. Lipsa unui plan de evacuare: In caz de atac, garzile de corp nu aveau un plan bine stabilit pentru a evacua premierul intr-un loc sigur.

„Daca atacatorul nu ar fi fost singur, in momentul in care premierul statea intins pe pamant si nu era nimeni langa el, un alt tip ar fi putut veni din cealalta parte si l-ar fi executat pe loc, iar bodyguarzii nu l-ar fi putut impiedica.”

Proceduri de securitate pentru liderii politici

Expertii au explicat procedurile standard de securitate pentru liderii politici cand acestia apar in public:

 1. Cercurile de securitate:
  • Primul cerc: persoana protejata si echipa sa de protectie.
  • Al doilea cerc: membrii echipei de protectie si politistii prezenti in multime.
  • Al treilea cerc (optional): filtrare si control al persoanelor care se apropie.
 2. Agenti sub acoperire: La evenimentul lui Fico existau agenti de securitate sub acoperire in multime, dar este greu sa detectezi o amenintare atunci cand esti inconjurat de oameni.
 3. Evacuare imediata: In caz de atac, prima treaba a bodyguardului este sa ia persoana protejata si sa o urce in masina, considerata un spatiu sigur. Masina trebuie sa fie parcata pentru a putea fi scoasa rapid, cu usile deschise.
 4. Roluri bine definite: Bodyguardul personal ar trebui sa ramana langa persoana protejata, in timp ce echipa de escorta gestioneaza situatia in caz de agresiune.
Citeste si...
Alegeri locale 2024: Scandal urias dupa contestarea rezultatelor in Sectorul 2 al Capitalei

Analistii subliniaza ca in Slovacia, din cauza crimei organizate, piata neagra este bine aprovizionata si armele de foc sunt accesibile si ieftine.

Atacul asupra lui Robert Fico a deschis cutia Pandorei in Slovacia, aratand cat de vulnerabili sunt liderii politici in fata diviziunilor profunde din societate. Un cunoscut sociolog roman din Germania avertizeaza ca „suntem in pragul unui razboi civil” daca nu se iau masuri pentru a reduce polarizarea si a consolida securitatea. Acest incident tragic ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru ca toate tarile sa-si revizuiasca procedurile de protectie a demnitarilor si sa evite repetarea unor astfel de tragedii.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Viata premierului slovac robert fico scapata ca prin minune dupa atentatul armat. erorile garzilor de corp care au dus la incident