20.2 C
București
25 iulie 2024

Laburistii, favoriti la alegerile din Marea Britanie dupa 14 ani in opozitie

Citeste si ...

Milioane de britanici sunt chemati astazi la urne pentru a alege un nou Parlament, sondajele indicand o victorie clara a Partidului Laburist. Daca se confirma rezultatele, laburistii ar putea obtine cel mai bun scor electoral din ultimele decenii, dupa 14 ani petrecuti in opozitie.

Scrutinul se desfasoara intr-un singur tur in cele 650 de circumscriptii, iar candidatul cu cele mai multe voturi in fiecare circumscriptie va obtine un loc in Camera Comunelor. Urnele sunt deschise intre orele locale 7:00 si 22:00 (9:00 – 24:00 ora Romaniei), primele rezultate fiind asteptate in jurul orei locale 23:30.

40% pentru laburisti fata de 21% pentru conservatori

Cu doar doua zile inainte de alegeri, sondajele acordau laburistilor un avans consistent de 40% in intentiile de vot, in timp ce conservatorii premierului Rishi Sunak se aflau la 21%. Partidul Reformei al lui Nigel Farage, un sustinator vocal al Brexit, era cotat cu 16%, urmat de liberal-democrati cu 11%.

O victorie a laburistilor ar pune capat unei perioade de 14 ani de guvernare conservatoare, marcata de cinci prim-ministri diferiti. Daca se confirma procentul de peste 40%, laburistii ar putea obtine o majoritate solida de peste 70% din mandate in noul Parlament.

Nemultumirea fata de economie, principalul factor

Principala explicatie pentru prabusirea conservatorilor in sondaje pare sa fie nemultumirea populatiei fata de starea economiei. Conform Pew Research Center, doar 22% din alegatori considera ca economia britanica se afla intr-o situatie buna. Chiar si in randul sustinatorilor conservatori, procentul celor multumiti de economie a scazut de la 75% in 2017 la doar 27% in prezent.

Premierul Rishi Sunak a incercat recent sa transmita un mesaj de incredere, afirmand ca „lucrurile incep sa se imbunatateasca” dupa cativa ani dificili. Economia a iesit din recesiune in primul trimestru si inflatia a scazut la 2%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Totusi, analistii vorbesc doar de „semne palide de revenire”, ritmul de crestere fiind in continuare modest.

Citeste si...
Razboiul din Ucraina: Deficitul de munitii reprezinta o provocare majora pentru Kiev
Laburistii, favoriti la alegerile din Marea Britanie dupa 14 ani in opozitie
Laburistii, favoriti la alegerile din marea britanie dupa 14 ani in opozitie

Serviciile publice si costul vietii, principalele ingrijorari

Dincolo de cifrele macroeconomice, alegatorii par ingrijorati in special de subfinantarea serviciilor publice si de costurile ridicate de trai. Potrivit expertilor, acestia sunt doi factori majori care alimenteaza dorinta de schimbare in randul populatiei.

„Lumea poate vedea consecintele economiei slabe pentru Serviciul National de Sanatate si pentru alte servicii, de la politie la autoritatile locale si infrastructura rutiera”, a explicat Creon Butler de la think tank-ul Chatham House.

Multe promisiuni, putine explicatii privind finantarea

Confruntate cu asteptarile mari ale alegatorilor, partidele au intrat intr-o adevarata licitatie a promisiunilor electorale privind sanatatea, educatia, locuintele sau infrastructura. Totusi, atat conservatorii cat si laburistii au evitat sa explice cum vor finanta aceste angajamente, in conditiile unui deficit bugetar ridicat si a unei datorii publice de 100% din PIB.

Institute for Fiscal Studies a acuzat ambele partide de o „conspiratie a tacerii” privind dificultatile fiscale majore cu care se va confrunta viitorul guvern. O analiza recenta a institutului prognozeaza chiar o scadere a investitiilor publice de la 2,4% din PIB in 2024 la 1,8% din PIB pana in 2028.

Statele Unite si Europa asteapta cu interes rezultatele alegerilor din Marea Britanie, care ar putea deschide o noua era in istoria recenta a tarii. O victorie a stangii ar putea insemna o schimbare de paradigma dupa aproape un deceniu si jumatate de politici conservatoare si ar putea influenta raporturile Londrei cu partenerii externi.

Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: alegeri Marea Britanie, laburisti, conservatori, sondaje, economie
*Datele din acest articol provin din sondajele efectuate de prestigioase institute britanice si din analizele expertilor citati.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole