22.8 C
București
18 iunie 2024

Lovitura pentru Netanyahu! Partidul lui Gantz vrea anticipate in Israel

Citeste si ...

Partidul de centru-dreapta Unitatea Nationala, condus de Benny Gantz, membru in cabinetul de razboi israelian, a depus joi un proiect de lege pentru dizolvarea parlamentului si convocarea alegerilor anticipate. Aceasta miscare survine la doar o zi dupa ce opozitia israeliana s-a coalizat pentru a gasi o strategie comuna de inlaturare a actualului guvern condus de Benjamin Netanyahu.

Proiectul de lege pentru dizolvarea Knessetului

Unitatea Nationala a anuntat ca a depus proiectul de lege ca urmare a solicitarii lui Benny Gantz de a se ajunge la un acord cu sprijin larg pentru organizarea alegerilor inainte de sfarsitul lui octombrie 2024, la un an de la incursiunea gruparii Hamas in sudul Israelului, care a declansat actualul razboi.

Alegerile legislative la termen ar trebui sa aiba loc abia in octombrie 2026, insa partidul lui Gantz doreste sa grabeasca procesul. Formatiunea Likud a lui Netanyahu a dezaprobat initiativa, acuzand ca ar fi „o recompensa pentru Hamas” si o lovitura data eforturilor de eliberare a ostaticilor israelieni.

Opozitia se coalizeaza impotriva lui Netanyahu

Cu o zi inainte, liderii a trei partide de opozitie – Yair Lapid, Avigdor Lieberman si Gideon Saar – s-au intalnit pentru a pune la punct o strategie de inlaturare a cabinetului Netanyahu. Lieberman si Saar sunt fosti membri marcanti ai Likudului, care au parasit partidul din cauza neintelegerilor cu actualul premier.

Cei trei i-au cerut lui Benny Gantz sa paraseasca guvernul de uniune nationala format dupa atacul Hamas si sa li se alature din nou in opozitie. Anterior, Gantz amenintase deja ca va parasi executivul daca Netanyahu nu indeplineste pana la 8 iunie o serie de cerinte, inclusiv un plan post-razboi pentru Fasia Gaza.

Lovitura dura pentru guvernul Netanyahu

Plecarea partidului lui Benny Gantz din coalitia de guvernare ar fi o lovitura dura pentru executivul Netanyahu, in conditiile in care Unitatea Nationala se bucura de o crestere in sondaje. Actualul premier ar putea fi astfel fortat sa faca concesii importante pentru a-si pastra functia si majoritatea parlamentara.

Citeste si...
Rusia: 25 de ani de inchisoare pentru planuitorul unui atentat incendiar acuzat de legaturi cu Ucraina
Lovitura pentru netanyahu! partidul lui gantz vrea anticipate in israel
Lovitura pentru netanyahu! Partidul lui gantz vrea anticipate in israel

Initiativa lui Benny Gantz arata ca, in ciuda caracterului de unitate nationala, guvernul Netanyahu ramane fragil, iar pozitia acestuia devine din ce in ce mai vulnerabila. Daca proiectul pentru anticipate va trece, Israelul s-ar putea confrunta in curand cu un nou scrutin, al cincilea in mai putin de patru ani.

Sunteti de acord cu convocarea alegerilor anticipate in Israel? Credeti ca Netanyahu va reusi sa-si pastreze functia? Asteptam opiniile voastre in comentarii!

Sursa imaginii: Colaj e-click

Subiecte abordate in articol: guvern israel benjamin netanyahu alegeri anticipate benny gantz

*Articol realizat pe baza informatiilor din surse deschise si a analizei autorului, expert in politica Orientului Mijlociu

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Lovitura pentru netanyahu! partidul lui gantz vrea anticipate in israel