Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Secretarul american al Apararii saluta consolidarea parteneriatelor de securitate in Asia in fata amenintarilor Chinei si Rusiei. La Dialogul Shangri-La, Lloyd Austin a subliniat nevoia unei „noi convergente” a initiativelor regionale pentru a promova securitatea in Indo-Pacific.
Statele Unite intaresc reteaua de parteneriate strategice si de securitate in regiunea Indo-Pacific pentru a contracara amenintarile tot mai mari din partea Chinei si Rusiei. Potrivit lui Lloyd Austin, asistam la o „noua convergenta in aproape toate aspectele securitatii” in regiune, care produce „o retea mai puternica, mai rezilienta si mai capabila de parteneriate”.
Aceasta convergenta este formata din „initiative si institutii complementare”, unite de o viziune si o obligatie reciproca comuna. Desi nu reprezinta o alianta unica, ea este menita sa promoveze principii precum rezolvarea pasnica a disputelor prin dialog – nu prin constrangere sau conflict.
Aluzie la manevrele militare chineze de langa Taiwan
Fara a o numi direct, Austin a facut o aluzie voalata la China prin remarci despre „pedepse” si intimidare. Aceasta pare sa fi vizat manevrele militare chineze din jurul Taiwanului saptamana trecuta, interpretate ca o „pedeapsa puternica” pentru „actele separatiste” ale insulei.
Austin a afirmat ca noua convergenta a ajutat SUA sa faca „progrese istorice” in ultimii 3 ani: consolidarea stabilitatii in Peninsula Coreeana, sustinerea statu-quo-ului in Stramtoarea Taiwan si apararea statului de drept in Marea Chinei de Sud.
Sub presedintele Biden, Washington a intarit legaturile cu aliatii pentru a contracara ascensiunea agresiva a Chinei sub conducerea lui Xi Jinping si revendicarile sale maritime si teritoriale in regiune – de la Taiwan la Marile Chinei de Est si de Sud.
Schimb aprins cu o delegatie chineza privind NATO
Pledoaria lui Austin pentru o „noua convergenta” a starnit un raspuns vehement din partea delegatiei chineze. Un colonel chinez l-a intrebat daca SUA planuiesc sa construiasca un sistem de aliante de tip NATO in Asia-Pacific, acuzand NATO ca a provocat criza din Ucraina.
„Extinderea frontierei estice a NATO a dus la criza ucraineana. Ce implicatii credeti ca va avea intarirea sistemului de aliante al SUA in Asia-Pacific asupra securitatii si stabilitatii in aceasta regiune?”, a intrebat colonelul Cao Yanzhong.
Austin a respins aceasta perspectiva, primind aplauze rare. El a spus: „Respect nu sunt de acord ca extinderea NATO a cauzat criza din Ucraina. Criza a fost evident cauzata de decizia dlui Putin de a invada ilegal vecinul sau„.
Schimbul de replici a venit dupa ce Austin a avut primele discutii fata in fata cu ministrul chinez al Apararii de la inceputul anului 2022. Liderii de aparare au abordat chestiuni precum Taiwan, relatia Chinei cu Rusia si frictiunile din Marea Chinei de Sud.
SUA isi reafirma angajamentele in Asia-Pacific
In discursul sau, Austin a mentionat intalnirea „frankly” cu omologul chinez si a subliniat nevoia de comunicare pentru a evita neintelegerile. El a reiterat si angajamentul defensiv „de nezdruncinat” al SUA fata de Filipine.
Ferdinand Marcos Jr, presedintele filipinez, a denuntat la randul sau actiunile „ilegale, coercitive si agresive” din Marea Chinei de Sud care submineaza pacea si prosperitatea in regiune.
Secretarul american al Apararii a reafirmat angajamentul SUA pentru Asia-Pacific, declarand ca pacea si stabilitatea in regiune sunt cruciale pentru intreaga lume si ca Statele Unite vor continua sa-si onoreze obligatiile fata de aliati si parteneri.
In pofida asigurarilor lui Austin, un purtator de cuvant militar chinez l-a acuzat pe SUA ca „creeaza haos si este sursa riscurilor, precum si distrugatorul pacii si stabilitatii in regiunea Asia-Pacific”.
Pentru a rezuma, discursul lui Austin la Dialogul Shangri-La subliniaza eforturile SUA de consolidare a unei retele de parteneriate menite sa promoveze securitatea si stabilitatea in fata amenintarilor din partea Chinei si Rusiei in Indo-Pacific. Cu toate acestea, divergentele dintre Washington si Beijing raman profunde.
Distribuie acest articol important pentru a intelege mai bine dinamica geopolitica din regiune si lasa un comentariu cu opinia ta!
Sursa imaginii: Edgar Su/Reuters
Subiecte abordate in articol: geopolitica Asia-Pacific, China SUA relatii, securitate regionala
Articolul se bazeaza pe discursul lui Lloyd Austin la Dialogul Shangri-La din Singapore si declaratiile oficialilor americani si chinezi.