34 C
București
18 iunie 2024

Malta respinge extradarea Printului Paul al Romaniei, dar decizia nu este definitiva

Instanța din Malta a decis să nu îl extrădeze pe Prințul Paul al României, susținând că există riscul real ca acesta să sufere încălcări ale drepturilor fundamentale. Decizia, care poate fi contestată, reprezintă un nou obstacol în eforturile autorităților de a-l aduce în țară pe fugar.

Citeste si ...

Instanta din Malta a decis luni, 20 mai, la al doilea termen de judecata, sa nu il extradeze pe Printul Paul al Romaniei, sustinand ca exista un „risc real” ca acesta sa sufere o incalcare a drepturilor sale fundamentale, a relatat publicatia Times of Malta.

„Printul roman nu va fi extradat in tara sa, dupa ce cererea autoritatilor romane a fost respinsa de un tribunal din Malta”, a notat sursa citata.

O decizie motivata de riscul incalcarii drepturilor

Avocatul maltez al lui Paul, Jason Azzopardi, a vorbit despre modul in care instantele franceze au respins anterior o cerere de extradare similara, concluzionand ca exista un „risc real” ca drepturile fundamentale ale clientului sau sa fie incalcate.

Magistratul Leonard Caruana a sustinut si el ca exista „un risc real” ca printul sa sufere o incalcare a drepturilor daca ar fi trimis inapoi in Romania. Pe baza tuturor probelor prezentate, judecatorul a decis ca nu se impune extradarea. Deocamdata nu se stie la ce incalcari ale drepturilor s-a referit.

Decizia poate fi atacata de autoritatile romane

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata de autoritatile romane prin Ministerul Justitiei. Intre timp, Printul Paul va ramane in arest preventiv timp de trei zile.

Procesul prin care se decide daca Paul al Romaniei va fi sau nu predat autoritatilor romane a inceput pe 14 mai, in Malta, acolo unde fugarul a fost prins acum trei saptamani. La primul termen, instanta a decis sa amane verdictul pentru 20 mai.

Condamnat in Romania, prins in Malta dupa ce Franta refuzase extradarea

Malta respinge extradarea printului paul al romaniei, dar decizia nu este definitiva
Malta respinge extradarea printului paul al romaniei, dar decizia nu este definitiva

Prinţul Paul de Romania, condamnat in decembrie 2020 la 3 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei regale de la Baneasa si fugit in Franta, tara care nu il extrada, a fost prins in Malta pe 28 aprilie. El era intr-un hotel de lux alaturi de sotia sa, Lia. Ulterior, a fost arestat preventiv pana pe 9 mai, dar cererea de eliberare pe cautiune a fost respinsa.

Citeste si...
Vremea 17 mai: Ploi, descarcari electrice si vant puternic in majoritatea regiunilor

Paul al Romaniei a fost dat in urmarire internationala pe 18 decembrie 2020, la o zi dupa ce a fost condamnat definitiv la trei ani şi patru luni de inchisoare cu executare in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei regale de la Baneasa si a padurii Snagov.

Acuzaţiile vizau infracţiuni comise in perioada 2006-2013 „in diferite forme de participare, in interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebita, intre care padurea Snagov şi Ferma Regala Baneasa, revendicate fara drept de inculpatul Al Romaniei Paul Philippe”, se arata in comunicatul DNA.

In acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

Instanta din Malta a decis sa nu il extradeze pe Printul Paul al Romaniei, invocand riscul incalcarii drepturilor sale fundamentale. Desi decizia poate fi atacata de autoritatile romane, ea reprezinta un nou obstacol in eforturile de a-l aduce in tara pe fugar. Condamnat in 2020 in dosarul retrocedarii ilegale a unor proprietati valoroase, Printul Paul a fost prins recent in Malta, dupa ce anterior reusise sa scape de extradare din Franta. Raspandirea acestei stiri ar putea atrage criticile opiniei publice fata de sistemul judiciar si diplomatic roman, incapabil deocamdata sa readuca in tara mai multi fugari celebri.

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: Printul Paul, extradare, Malta, Romania, condamnare

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Malta respinge extradarea printului paul al romaniei, dar decizia nu este definitiva