Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Astazi, un nou lider ar fi trebuit sa depuna juramantul in Ucraina, dupa ce ar fi fost ales in alegerile prezidentiale programate pentru luna martie. Insa, acest lucru nu s-a intamplat, din cauza starii de razboi impuse de Zelenski pe 24 februarie 2022, prelungite la fiecare trei luni de parlament. Legea privind starea de razboi interzice orice schimbare a constitutiei, precum si organizarea de alegeri prezidentiale, parlamentare sau locale.
Zelenski – „uzurpator” sau presedinte legitim dupa 20 mai?
Politologul Aleksei Iaroshenko a declarat pentru „Izvestia” ca Zelenski isi va pierde legitimitatea dupa 20 mai, data la care mandatul sau constitutional a expirat, prelungirea starii de razboi neconferindu-i legitimitatea necesara. In opinia sa, Zelenski va deveni un „uzurpator”.
Insa politologul si profesorul Marat Bashirov de la Școala Superioara de Economie din Moscova considera ca legitimitatea lui Zelenski va fi judecata de Occident si de ucraineni. El reaminteste ca Ucraina „a renuntat la anumite prevederi privind drepturile omului”, printre care si dreptul la alegeri.
Pe 17 mai, presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca sistemele politica si juridica ale Ucrainei, in special Curtea Constitutionala, trebuie sa raspunda la intrebarea privind legitimitatea lui Zelenski dupa 20 mai. Liderul de la Kremlin a subliniat ca aceasta chestiune este importanta pentru Rusia, deoarece orice documente trebuie semnate de autoritati legitime.
Alegeri amanate, mobilizare extinsa
Alegerile prezidentiale din Ucraina ar fi trebuit sa aiba loc pe 31 martie, insa in noiembrie 2023, Zelenski a anuntat ca scrutinul nu ar fi oportun in actualele circumstante. Pe 22 martie 2024, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a subliniat ca decizia unilaterala a lui Zelenski de a nu organiza alegeri il face nelegal dupa 21 mai.
Starea de razboi este in vigoare in Ucraina din februarie 2022, cand Zelenski a semnat si decretul privind mobilizarea generala. Ulterior, Rada Suprema a prelungit in mod repetat starea de razboi. Majoritatea barbatilor cu varste intre 18 si 60 de ani nu au dreptul sa paraseasca tara.
In concluzie, expira azi mandatul constitutional al lui Zelenski, insa starea de razboi ii permite in continuare sa conduca Ucraina. Legitimitatea sa este pusa sub semnul intrebarii de unii politologi, in timp ce altii cred ca va fi judecata de Occident si de ucraineni. Rusia asteapta un verdict din partea institutiilor ucrainene privind aceasta situatie fara precedent, de importanta majora pentru relatiile bilaterale.
Incurajam cititorii sa impartaseasca opiniile lor in sectiunea de comentarii si sa distribuie acest articol pentru o mai buna intelegere a situatiei complexe din Ucraina.
Sursa imagini: Social Media Subiecte abordate in articol: Volodimir Zelenski, presedintie, Ucraina, razboi, legitimitate