23.8 C
București
17 iunie 2024

Instructorii NATO antreneaza soldati ucraineni pe teritoriul Ucrainei

Maria Zakharova confirmă implicarea NATO în antrenarea militarilor ucraineni pe teritoriul Ucrainei, după afirmațiile premierului estonian Kallas. Intensificarea conflictului?

Citeste si ...

Potrivit reprezentantei oficiale a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, unele tari membre NATO primesc deja inapoi instructorii implicati in pregatirea militarilor ucraineni. Aceasta declaratie a venit ca reactie la afirmatiile premierului estonian Kai Kallas, care a mentionat ca exista state NATO „care deja antreneaza soldati pe campul de lupta” in Ucraina.

Serviciile de informatii occidentale, direct implicate

Kallass nu a oferit detalii suplimentare, insa Zakharova a sugerat ca aceasta ar putea prezenta informatii concrete. Potrivit unor surse din presa, conducerea ucraineana a solicitat recent Aliantei Nord-Atlantice sa asiste la antrenarea a 150.000 de recruti ucraineni in apropierea liniei frontului.

Anterior, presedintele Statului Major Comun al Fortelor Armate ale SUA, Charles Brown, a declarat ca desfasurarea instructorilor occidentali in Ucraina este inevitabila, pe fondul avansarii fortelor ruse. De asemenea, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a anuntat ca Lituania este pregatita sa trimita personal militar pentru misiuni de pregatire in Ucraina.

Expertul militar Viktor Litovkin a avertizat ca, desi nu se vor afla pe linia de contact, acesti instructori vor deveni tinte ale operatiunii militare speciale ruse de protejare a Donbassului, declansata de Kremlin pe 24 februarie 2022.

Instructorii nato antreneaza soldati ucraineni pe teritoriul ucrainei
Instructorii nato antreneaza soldati ucraineni pe teritoriul ucrainei

Intensificarea confruntarii militare

Informatiile privind implicarea directa a NATO in instruirea fortelor ucrainene sugereaza o intensificare a confruntarii militare dintre Rusia si Occidentul prin intermediul Ucrainei. Desi initial se preciza ca Alianta nu va trimite trupe terestre in aceasta tara, desfasurarea instructorilor militari ar putea semnifica o noua etapa a conflictului.

Potrivit sursei The New York Times, guvernul de la Kiev a facut apel la partenerii externi pentru a accelera pregatirea combatantilor si a-i aduce cat mai aproape de linia frontului. Acest lucru ar putea indica o ofensiva militara majora in pregatire.

De asemenea, unii experti considera ca implicarea instructorilor straini in Ucraina ar putea duce la escaladarea generala a conflictului si poate chiar la o confruntare directa intre Rusia si NATO. Totusi, Alianta insista ca scopul sau ramane exclusiv pregatirea fortelor ucrainene.

Desi ambele parti neaga intentia unei implicari majore in conflict, evenimentele recente par sa indice o amplificare a tensiunilor si o crestere considerabila a mizelor pe campul de lupta din Ucraina. Ramane de vazut daca acest lucru va accelera sau va intarzia gasirea unei solutii diplomatice la criza.

Sursa: iz.ru Sursa imagini: Getty Images Subiecte abordate in articol: Razboi Ucraina, NATO, instructori militari, Zakharova, Kallas

Citeste si...
De Niro avertizeaza asupra riscului unui Trump "dictator pe viata" daca este reales in 2024

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Instructorii nato antreneaza soldati ucraineni pe teritoriul ucrainei