22.8 C
București
19 iunie 2024

Marea Britanie acuza China de furnizarea unui „ajutor letal” Rusiei in Razboiul din Ucraina

Noi acuzații grave la adresa Beijingului în războiul Rusia-Ucraina. Potrivit ministrului britanic al Apărării, China furnizează "ajutor letal" Moscovei pentru a fi folosit în invazia din Ucraina. Mai multe detalii în articolul nostru.

Citeste si ...

Regatul Unit il acuza pe gigantul asiatic de a trimite armament letal Moscovei pentru a fi folosit in invazia continua asupra Ucrainei. Ministrul britanic al Apararii, Grant Shapps, sustine ca serviciile de informatii din Marea Britanie si SUA au dovezi in acest sens. Declaratiile sale vin in contextul in care Occidentul incearca sa atraga mai multi aliati pentru a contracara actiunile Rusiei.

NATO trebuie sa isi sporeasca cheltuielile de aparare

Shapps a cerut ca tarile membre NATO sa creasca alocarile bugetare pentru aparare si sa consolideze Forta de Disuasiune Colectiva a Aliantei. El a subliniat ca statele democratice trebuie „sa apere sus si tare” libertatile care depind de ordinea internationala, ceea ce necesita atragerea de „aliati si parteneri suplimentari” la nivel global.

„A venit timpul ca lumea sa se trezeasca,” a declarat oficialul britanic la Conferinta Apararii de la Londra. „Asta inseamna ca trebuie ca acest moment sa fie tradus in planuri si capacitati concrete.”

Shapps a afirmat ca serviciile de informatii britanice si americane pot dezvalui ca „un ajutor letal este trimis in prezent de catre China catre Rusia si Ucraina”.

Marea britanie acuza china de furnizarea unui „ajutor letal
Marea britanie acuza china de furnizarea unui „ajutor letal" rusiei in razboiul din ucraina

China respinge acuzatiile si sustine relatiile comerciale cu Rusia

Cu toate acestea, consilierul pentru Securitate Nationala al SUA, Jake Sullivan, pare sa fi respins partial afirmatiile lui Shapps. Sullivan a admis ca SUA sunt „ingrijorate de ceea ce face China pentru a alimenta masina de razboi rusa”, dar a subliniat ca nu au vazut pana acum China furnizand „direct armament Rusiei”.

Beijingul si Moscova si-au consolidat relatiile si cooperarea economica de la inceputul invaziei ruse in Ucraina in februarie 2022. Schimburile comerciale dintre cele doua tari au crescut semnificativ, atingand 240 de miliarde de dolari in 2023, potrivit datelor vamale chineze.

China a respins in mod repetat acuzatiile Occidentului privind ajutorul militar acordat Rusiei. Parteneriatul strategic dintre Beijing si Moscova a ramas puternic in ciuda actiunilor militare ale Kremlinului in Ucraina.

Citeste si...
Salata italiana de paste cu rosii, masline si broccoli - O reteta delicioasa si satioasa

In pofida declaratiilor divergente, este clar ca situatia din Ucraina ramane extrem de volatila, cu Rusia primind un sprijin semnificativ de la China pe multiple planuri. Consolidarea relatiilor intre Beijing si Moscova ameninta sa destabilizeze si mai mult echilibrul de forte la nivel global, necesitand o reactie ferma din partea democratiilor occidentale si a aliatilor lor.

Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: Rusia, China, Ucraina, NATO

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Marea britanie acuza china de furnizarea unui „ajutor letal" rusiei in razboiul din ucraina