Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Escaladarea violentelor in enclava Gaza a atins un nou varf tragic marti, cand cel putin 21 de civili palestinieni, majoritatea femei, si-au pierdut viata intr-un atac israelian asupra unui adapost improvizat desemnat drept „zona sigura”. Chiar si in mijlocul unui conflict feroce, asaltul scandalos asupra zonei protejate a starnit un nou val de indignare la nivel international si acuzatii de comitere a unor „masacre” impotriva palestinienilor.
Desi armata israeliana a negat initial orice implicare, autoritatilor din Gaza au furnizat dovezi convingatoare ca obuzele au lovit tabara de corturi din Al-Mawasi, zona desemnata de Israel drept „zona umanitara extinsa” pentru refugiatii civili palestinieni.
Escaladarea Confruntarii Israelo-Palestiniene
In contextul escaladarii violentelor dupa recunoasterea oficiala a statului palestinian de catre mai multe tari europene saptamana trecuta, atacurile aeriene si terestre ale Israelului asupra enclavei Gaza au capatat o intensitate apriga. Tancurile israeliene au avansat chiar si in centrul orasului Rafah, intr-o ofensiva menita sa anihileze ultimele bastioane ale militantilor Hamas.
In ciuda ingrijorarilor exprimate de Statele Unite si de comunitatea internationala, premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a dat semne de a pune capat campaniei militare. „Din nefericire, ceva a mers tragic de prost”, a transmis acesta intr-un comentariu cinic referitor la victimele civile.
Solidaritatea Internationala cu Palestinienii se Intensifica
Liderii mondiali au reactionat cu furie la masacrarea civililor palestinieni. SUA a fost fortata sa admita ca nu poate opri Israelul din a-si continua ofensiva, in pofida „tragediei” produse. Insa tari ca Arabia Saudita au condamnat ferm actiunile militare ale regimului israelian.

Consiliul de Securitate al ONU s-a intrunit de urgenta pentru a dezbate criza umanitara, iar Algeria a anuntat ca va propune o rezolutie pentru oprirea uciderilor de la Rafah. Eforturile de pace, mediate de Egipt, Qatar si SUA, au fost compromise grav de escaladarea violentelor.
In ciuda escaladarii dramatice, Israelul insista ca obiectivul sau principal este eradicarea ultimilor luptatori Hamas ramasi la Rafah si eliberarea ostaticilor detinuti de militanti. Cu peste 36.000 de victime palestiniene, conflictul se indreapta rapid catre o noua tragedie umanitara.
Faceti-va vocea auzita – distribuiti acest articol si comentati mai jos pentru a aduce in prim-plan soarta tragica a civililor nevinovati prinsi in acest conflict sangeros. Doar condamnarea ferma a comunitatii internationale ar putea opri spiral de violente din Fasia Gaza.
Sursa imaginii: AA/ABACA/Abaca Press
Subiecte abordate in articol: Fasia Gaza, conflict israeliano-palestinian, atacuri aeriene, incalcarea dreptului umanitar, victime civile
Articolul se bazeaza pe raportarea agentiilor de stiri Reuters privind evenimentele din 29 mai 2024 la Rafah, in enclava Gaza.