28.5 C
București
19 iunie 2024

SpaceX: Al 4-lea Test Crucial cu Mega-Racheta Starship. Va Fi Decisiv?

Citeste si ...

Compania SpaceX este pregatita sa lanseze joi cel de-al patrulea test al mega-rachetei sale Starship de la baza Starbase Boca Chica din Texas. Expertii in industria aerospatiala considera ca acest test ar putea fi decisiv pentru viitorul programului ambitios al miliardarului Elon Musk de a trimite oameni pe Luna si Marte.

Federal Aviation Administration a dat unda verde pentru testul programat joi, intr-o „fereastra de lansare” de doua ore care incepe la ora 15:00, ora Romaniei. Asteptarile sunt foarte ridicate, iar in cazul unei lansari reusite, ambele componente ale sistemului Starship – nava spatiala propriu-zisa si boosterul Super Heavy – ar trebui sa revina intacte pe Terra pentru prima data.

Trei teste anterioare cu rezultate in crestere

Pana acum, SpaceX a efectuat trei teste cu prototipuri ale rachetei Starship:

  • Primul test, in aprilie 2023, s-a incheiat rapid cu o explozie
  • Al doilea, in noiembrie 2023, a avut o soarta similara
  • Insa testul din martie 2024 a marcat un progres semnificativ, cu Starship atingand o altitudine de 230 km si executand cu succes o serie de teste, desi s-a dezintegrat la reintrarea in atmosfera

Ambitii uriase pentru „Flight 4”

Pentru acest al patrulea test, denumit „Flight 4”, SpaceX mizeaza pe tot ce a invatat in ultimul an. Scopul principal este ca ambele componente – Starship si Super Heavy – sa execute manevrele necesare pentru a reveni controlat pe Terra, deschizand perspectiva reutilizarii lor in misiuni viitoare.

Iata ce spera inginerii de la SpaceX sa realizeze joi:

  • Boosterul Super Heavy, echipat cu 33 de motoare Raptor, sa efectueze manevrele necesare pentru a ateriza controlat in Golful Mexic
  • Nava Starship, cu 6 motoare Raptor, sa faca o reintrare controlata in atmosfera, cu scutul sau termic rezistand la enormele temperaturi, si sa ajunga intreaga in Oceanul Indian

Daca aceste obiective vor fi atinse, visul lui Elon Musk de a trimite oameni pe Luna si Marte cu sistemul Starship va fi cu un pas mai aproape de realitate.

Citeste si...
Cum sa resetezi Windows 10 fara sa-ti pierzi fisierele

Cea mai mare si puternica racheta construita vreodata

SpaceX: Al 4-lea Test Crucial cu Mega-Racheta Starship. Va Fi Decisiv?
Spacex: al 4-lea test crucial cu mega-racheta starship. Va fi decisiv?

Cu o inaltime de 120 de metri, Starship este cea mai mare si cea mai puternica racheta construita vreodata de omenire. Ea este compusa din doua trepte:

  • Super Heavy, un propulsor gigantic cu 33 de motoare Raptor, necesar pentru a invinge atractia gravitationala a Pamantului
  • Starship, treapta superioara care este de fapt nava spatiala propriu-zisa, dotata cu 6 motoare Raptor

Daca totul merge conform planului, Starship ar putea deveni primul sistem de transport complet reutilizabil care sa transporte echipaje si incarcaturi pe orbita Pamantului, Luna, Marte si chiar mai departe in viitor.

Testul de joi al mega-rachetei Starship ar putea fi un moment de cotitura pentru industria spatiala si visurile de cucerire a spatiului cosmic de catre umanitate. Daca SpaceX reuseste sa aduca ambele trepte ale rachetei inapoi pe Pamant in siguranta, perspectivele pentru misiuni cu echipaj uman pe Luna si Marte vor deveni brusc mult mai tangibile. Ramane de vazut daca Elon Musk si echipa sa de ingineri vor reusi sa transforme science fiction-ul in realitate chiar sub ochii nostri.

Sunteti incantati de perspectivele deschise de mega-racheta Starship a lui Elon Musk? Credeti ca vom vedea oameni pe Marte in urmatorul deceniu? Comentati mai jos!

Sursa imaginii: SpaceX

Subiecte abordate in articol: SpaceX Starship teste spatiu Marte

**Surse: space.com, CNN, Reuters

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

SpaceX: Al 4-lea Test Crucial cu Mega-Racheta Starship. Va Fi Decisiv?