Conform unui raport al Washington Post, bazat pe conversatii WhatsApp scurse, cativa oameni de afaceri puternici care cauta sa influenteze perceptia publica asupra razboiului Israelului in Gaza au discutat modalitati de a-l impinge pe primarul New York-ului, Eric Adams, si pe presedintele Universitatii Columbia sa puna capat protestelor pro-palestiniene, care au fost in cele din urma reprimate luna trecuta in mijlocul criticilor cu privire la raspunsul excesiv al politiei.
Presiuni si donatii pentru reprimarea protestelor
Potrivit raportului, un membru al grupului WhatsApp a declarat ca a donat 2.100 de dolari, limita legala maxima, primarului Adams in acea luna. Unii membri au oferit, de asemenea, sa plateasca pentru investigatori privati pentru a asista politia din New York in gestionarea protestelor – o oferta pe care, potrivit unui membru al grupului, Adams a acceptat-o. Cu toate acestea, autoritatile din oras au negat ca investigatori privati au fost utilizati pentru a ajuta la gestionarea protestelor.
Grupul controversat de miliardari
Conversatia WhatsApp citata de Washington Post a inclus oameni de afaceri proeminenti, cum ar fi:
- Howard Schultz, fost CEO al Starbucks
- Michael Dell, fondatorul si CEO-ul Dell
- Bill Ackman, administrator de fond speculativ
- Joshua Kushner, fratele lui Jared Kushner, fostul cumnat si consilier al presedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu
Alti lideri, precum:
- Daniel Lubetzky, fondatorul unei companii de gustari
- Daniel Loeb, administrator de fond speculativ
- Miliardarul Len Blavatnik
- Investitorul imobiliar Joseph Sitt
…au declarat ca au avut o intalnire video cu primarul Adams pe 26 aprilie.
Dezbateri aprinse in campusurile universitare
Trimiterea politiei a facut putin pentru a stinge spiritele protestatarilor pro-Palestina si, in unele cazuri, a dus la sporirea sprijinului din partea cadrelor didactice si a colegilor studenti. In timp ce sustinatorii represiunilor spun ca sunt necesare pentru a asigura siguranta studentilor evrei, unii dintre care spun ca s-au simtit deranjati de retorica anti-Israel la proteste, studentii pro-Palestina – multi dintre ei evrei – au suferit cea mai mare parte a violentei in cadrul protestelor din intreaga tara, cu putine exprimari de ingrijorare din partea autoritatilor.
Violente in campusuri si reactii sindicale
- Saptamana aceasta, un sindicat care reprezinta aproximativ 48.000 de lucratori studenti la master in California a autorizat o greva din cauza tratamentului aplicat protestatarilor studenti la universitati precum UCLA, unde o multime pro-Israel a atacat un campament pro-Palestina cu tevi metalice si spray paralizant, in timp ce politia a stat deoparte.
- Cativa activisti pro-Palestina au fost spitalizati.
- A doua zi, politia a intervenit pentru a inlatura campamentul pro-Palestina.
Protestele pro-Palestina de pe campusurile universitare americane continua sa provoace controverse si dezbateri aprinse. In timp ce sustinatorii Israelului pledeaza pentru masuri ferme impotriva acestor proteste, activistii pro-Palestina denunta reprimarea libertatii de exprimare si a drepturilor civile. Este esential sa existe un dialog deschis si respect reciproc pentru a aborda aceasta problema complexa.
Impartasiti acest articol pentru a contribui la o intelegere mai profunda a acestei situatii controversate si lasati un comentariu pentru a va exprima opinia.