28.5 C
București
19 iunie 2024

Canada sanctioneaza colonistii israelieni pe masura ce atacurile impotriva palestinienilor cresc dramatic

Canada impune sancțiuni istorice asupra a patru coloniști israelieni violenți din Cisiordania ocupată, pe măsură ce atacurile împotriva palestinienilor escaladează. Află mai multe despre această decizie semnificativă.

Citeste si ...

Guvernul canadian a anuntat ca va impune sanctiuni impotriva a patru colonisti israelieni in Cisiordania ocupata, pe masura ce violentele colonistilor impotriva palestinienilor cresc in timpul razboiului Israelului in Gaza. Aceasta miscare marcheaza prima data cand Canada sanctioneaza colonistii israelieni pentru actiunile lor „violente si destabilizatoare” impotriva palestinienilor.

Motivele sanctiunilor

Potrivit Ministerului canadian al Afacerilor Globale, cele patru persoane sanctionate sunt:

  1. David Chai Chasdai
  2. Yinon Levi
  3. Zvi Bar Yosef
  4. Moshe Sharvit

Ministerul afirma ca toti patru au fost implicati direct sau indirect in violente impotriva civililor si proprietatilor palestiniene.

„Atacurile colonistilor israelieni extremisti – o sursa de lunga durata a tensiunilor si conflictelor in regiune – s-au intensificat alarmant in ultimele luni”, a declarat ministerul. „Acest lucru a subminat drepturile omului ale palestinienilor, perspectivele pentru o solutie cu doua state si a reprezentat riscuri semnificative pentru securitatea regionala.”

Escaladarea violentelor colonistilor

Canada sanctioneaza colonistii israelieni pe masura ce atacurile impotriva palestinienilor cresc dramatic
Canada sanctioneaza colonistii israelieni pe masura ce atacurile impotriva palestinienilor cresc dramatic

Sanctiunile au survenit in contextul in care nemultumirea fata de refuzul Israelului de a pune capat atacurilor colonistilor creste in randul tarilor occidentale care au promovat de mult timp sprijinul pentru o solutie cu doua state, dar au impus putine consecinte pentru expansiunea constanta a coloniilor israeliene construite pe pamantul palestinian in Cisiordania, colonii ilegale conform dreptului international.

Statistici alarmante

Conform grupului israelian pentru drepturile omului B’Tselem:

  • Doar 3% din investigatiile asupra atacurilor colonistilor israelieni impotriva palestinienilor s-au soldat cu condamnari
  • Multe atacuri raman neraportatate

Aceasta atitudine de nepasare nu este surprinzatoare pentru palestinieni, care vad colonistii de dreapta si politicile statului israelian ca doua fatete ale aceleasi intreprinderi de inlaturare a palestinienilor si promovare a asezarilor evreiesti in teritoriul ocupat.

SUA si alte tari intensifica presiunea

In februarie, Statele Unite au anuntat ca vor sanctiona cativa colonisti israelieni, inclusiv pe Chasdai si Levi, pentru atacuri asupra palestinienilor. Insa administratia Biden a mentinut deocamdata sanctiunile concentrate pe un numar restrans de persoane.

SUA au respins apelurile de a sanctiona ministri israelieni de extrema dreapta, cum ar fi Itamar Ben-Gvir, ministrul securitatii nationale, si Bezalel Smotrich, ministrul finantelor. Cu toate acestea, chiar si sanctiunile limitate impotriva colonistilor au fost intampinate cu furie de oficialii israelieni.

Citeste si...
Serviciul de Informatii de la Chisinau confirma: Fostul sef al Statului Major, agent GRU

Perspective pentru viitor

Desi sanctiunile reprezinta un pas inainte, ramane de vazut daca acestea vor determina Israelul sa-si schimbe politicile de expansiune a coloniilor sau daca vor fi urmate de masuri mai ferme din partea comunitatii internationale.

Palestinienii spera ca presiunea crescanda din partea tarilor occidentale va duce in cele din urma la respectarea drepturilor lor si la realizarea unei solutii cu doua state viabile.

Anuntul Canadei de a sanctiona colonistii israelieni violenti in Cisiordania ocupata este un semn ca tarile occidentale incep sa actioneze impotriva incalcarilor drepturilor omului si a expansiunii ilegale a coloniilor israeliene, care submineza perspectivele unei solutii cu doua state. Cu toate acestea, ramane de vazut daca aceasta presiune va determina schimbari concrete in politicile israeliene sau va necesita masuri suplimentare din partea comunitatii internationale.

Impartasiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare cu privire la situatia din Cisiordania ocupata si lasati un comentariu cu perspectiva dumneavoastra asupra conflictului israelo-palestinian.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Canada sanctioneaza colonistii israelieni pe masura ce atacurile impotriva palestinienilor cresc dramatic