24.9 C
București
24 iulie 2024

Militarii israelieni ordona evacuarea locuitorilor din Gaza City

Citeste si ...

Peste 250.000 de palestinieni din Gaza City se confrunta cu o noua ordine de evacuare emisa de armata israeliana, in contextul intensificarii operatiunilor militare din nordul Fasiei Gaza. Autoritatile israeliene au raspandit manifeste din avioane, cerand tuturor rezidentilor sa paraseasca urgent zona descrisa drept „zona de lupta periculoasa” si sa se indrepte spre centrul Fasiei Gaza, folosind doua rute desemnate ca fiind sigure.

Aceasta directiva vine in paralel cu reluarea negocierilor pentru un potential acord de incetare a focului si eliberare a ostaticilor, ridica ingrijorari serioase in randul organizatiilor umanitare si complica si mai mult situatia civililor prinsi in conflict.

Evacuare fortata sub amenintarea bombardamentelor

Autoritatile militare israeliene au lansat o noua campanie de evacuare a populatiei civile din Gaza City, cel mai mare oras din Fasia Gaza. Manifestele aruncate din avioane contin instructiuni clare pentru „toti locuitorii din Gaza City” de a parasi urgent zona descrisa ca fiind o „zona de lupta periculoasa”.

Rutele de evacuare desemnate conduc spre adaposturile din Deir al-Balah si al-Zawaida, in centrul Fasiei Gaza. Este a doua oara de la inceputul conflictului cand intregul oras Gaza este somat sa se evacueze.

Organizatia Natiunilor Unite si-a exprimat profunda ingrijorare fata de aceste ordine de evacuare, avertizand ca zonele desemnate pentru refugiati sunt deja supraaglomerate si nu dispun de infrastructura necesara sau de acces adecvat la ajutor umanitar.

Reactii divergente in randul populatiei palestiniene

In ciuda ordinelor de evacuare, multi dintre cei peste 250.000 de locuitori ramasi in Gaza City refuza sa-si paraseasca casele. Ibrahim al-Barbari, un rezident in varsta de 47 de ani, a declarat pentru BBC: „Nu voi parasi Gaza [City]. Nu voi face greseala stupida pe care au facut-o altii. Rachetele israeliene nu fac diferenta intre nord si sud.

Alti locuitori sunt insa nevoiti sa se conformeze, fiind observati deplasandu-se spre sud. Semiluna Rosie Palestiniana a raportat ca a primit apeluri de la rezidenti care nu-si pot parasi locuintele din cauza intensitatii bombardamentelor.

Citeste si...
Lucian Bode a pierdut inca un proces prin care incerca sa scape de verdictul de plagiator

Informatiile care vin din Gaza City arata ca locuitorii traiesc in conditii tragice. Fortele de ocupatie [israeliene] continua sa loveasca cartiere rezidentiale si sa deplaseze oamenii din casele si adaposturile lor de refugiu„, a declarat organizatia umanitara.

Operatiuni militare israeliene in escaladare

Fortele de Aparare Israeliene (IDF) au anuntat ca in ultimele doua saptamani au reintrat in mai multe cartiere din Gaza City, unde suspecteaza ca luptatorii Hamas si Jihadul Islamic Palestinian s-au regrupat de la inceputul anului.

Intr-o declaratie emisa miercuri, IDF a afirmat ca trupele sale au desfasurat o „operatiune antiterorista” impotriva luptatorilor Hamas si PIJ care operau intr-un sediu al Agentiei ONU pentru Refugiatii Palestinieni (UNRWA) din Gaza City. Militarii sustin ca au deschis un „coridor definit pentru a facilita evacuarea civililor” inainte de a intra in cladire si a „elimina teroristii in lupta la distanta mica”.

IDF a mai raportat ca a ucis zeci de luptatori in cartierul estic Shejaiya din Gaza City si a demontat o ruta de tuneluri subterane in ultima zi.

Negocieri pentru incetarea focului sub presiune

Escaladarea activitatii militare israeliene in Gaza City ameninta sa deraieze negocierile pentru un potential acord de incetare a focului si eliberare a ostaticilor, care au fost reluate miercuri in Qatar. La discutii participa sefii serviciilor de informatii din Egipt, SUA si Israel, precum si prim-ministrul Qatarului.

Hossam Badran, un inalt oficial Hamas, a declarat pentru AFP ca Israelul „incearca sa exercite presiune asupra negocierilor prin intensificarea operatiunilor de bombardament, deplasare si comitere a masacrelor”.

Pe de alta parte, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat angajamentul Israelului fata de un acord, atata timp cat „liniile rosii ale Israelului sunt respectate”.

Bilant tragic al conflictului

Campania militara israeliana din Gaza, lansata ca raspuns la atacul fara precedent al Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023, continua sa faca victime in randul civililor. Potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, condus de Hamas, peste 38.295 de persoane au fost ucise in Fasia Gaza de la inceputul conflictului.

Citeste si...
Rares Bogdan avertizeaza ca intreaga dreapta se va uni in spatele lui Ciuca daca PSD nu il accepta candidat la prezidentiale

Desi cifrele nu fac distinctie intre civili si combatanti, ministerul a raportat ca pana la sfarsitul lunii aprilie identificase 14.680 de copii, femei si batrani printre victime. Aceste date nu au putut fi verificate independent de BBC.

In paralel, atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morti si 251 de persoane luate ostatice.

Situatia din Gaza City ramane extrem de volatila, cu sute de mii de civili prinsi intre ordinele de evacuare ale armatei israeliene si bombardamentele intense. In timp ce negocierile pentru un acord de incetare a focului continua, soarta populatiei civile din Gaza ramane incerta, iar comunitatea internationala face apeluri repetate la protejarea civililor si respectarea dreptului umanitar international.

Sursa imagini: Anadolu

Etichete: Gaza City, evacuare, Israel, Hamas, conflict

Acest articol se bazeaza pe informatii furnizate de BBC News si alte surse de incredere din domeniul jurnalismului international.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole