22.8 C
București
18 iunie 2024

Mohammad Mokhber, noul presedinte interimar al Iranului dupa moartea lui Ebrahim Raisi

După decesul tragic al președintelui Ebrahim Raisi într-un accident aviatic, funcția de președinte interimar al Iranului a fost preluată de Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani. Acesta este primul vicepreședinte care devine șef al statului, conform prevederilor constituționale.

Citeste si ...

Mokhber face parte dintr-un consiliu prezidential interimar format din trei persoane, alaturi de presedintele parlamentului si seful sistemului judiciar. Acest consiliu are sarcina de a organiza noi alegeri prezidentiale in termen de 50 de zile de la decesul presedintelui in exercitiu.

Nascut la 1 septembrie 1955, Mohammad Mokhber este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care detine ultimul cuvant in toate chestiunile de stat majore. El a fost numit prim-vicepresedinte in 2021, dupa alegerea lui Ebrahim Raisi in functia de presedinte.

Legaturi stranse cu Moscova si implicare in furnizarea de arme

Potrivit unor surse citate de Reuters, Mokhber a facut parte din delegatia iraniana care a vizitat Moscova in octombrie anul trecut. In cadrul acestei vizite, oficialii iranieni au convenit sa furnizeze Rusiei rachete sol-sol si mai multe drone pentru a fi folosite in invazia din Ucraina.

Alaturi de Mokhber, delegatia mai cuprindea doi oficiali de rang inalt din Garzile Revolutionare si un reprezentant al Consiliului Suprem de Securitate Nationala.

Inainte de a deveni vicepresedinte, Mokhber a condus Setad, un fond de investitii aflat sub controlul liderului suprem Khamenei. In 2010, Uniunea Europeana l-a inclus pe lista persoanelor si entitatilor sanctionate pentru presupusa implicare in activitati nucleare si legate de rachete balistice. Doua ani mai tarziu, UE l-a scos de pe aceasta lista.

Mohammad mokhber, noul presedinte interimar al iranului dupa moartea lui ebrahim raisi
Ebrahim Raisi (stanga) si Mohammad MokhberFoto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press 

Setad, fondul controversat legat de revolutia islamica

In 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adaugat Setad si 37 de companii subsidiare pe o lista de entitati sanctionate.

Setad, al carui nume complet este Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam (sediul central pentru executarea ordinului imamului), a fost infiintat in baza unui decret emis de fondatorul Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, predecesorul lui Khamenei.

Conform decretului, consilierilor li s-a ordonat sa vanda si sa administreze proprietatile presupuse a fi abandonate in anii haotici de dupa Revolutia Islamica din 1979. Cea mai mare parte a veniturilor obtinute trebuia directionata catre organizatii caritabile.

Citeste si...
Ciolacu loveste din nou: "Știti ca eu am mai vandut si Ardealul?"

Ce urmeaza pentru Iran sub conducerea lui Mokhber?

In perioada scurta in care va conduce Iranul in calitate de presedinte interimar, Mohammad Mokhber va avea sarcina dificila de a pastra stabilitatea tarii si de a organiza alegeri prezidentiale corecte.

Avand in vedere legaturile sale stranse cu Moscova si trecutul sau controversat legat de Setad, numirea lui Mokhber ridica semne de intrebare cu privire la directia pe care o va lua Republica Islamica in urmatoarele luni. Ramane de vazut daca noul presedinte interimar va continua politica dura a predecesorului sau sau va adopta o abordare mai moderata in relatiile internationale.

Sursa: Reuters Sursa imagini: ZumaPress Subiecte abordate in articol: Iran, presedinte interimar, Mohammad Mokhber, Ebrahim Raisi, alegeri

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Mohammad mokhber, noul presedinte interimar al iranului dupa moartea lui ebrahim raisi