23.8 C
București
17 iunie 2024

Moscova critica NATO si Occidentul pentru „disperarea” de a permite atacuri ucrainene pe teritoriul rus

Citeste si ...

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a reactionat vehement dupa ce secretarul general al NATO a sustinut intentia Occidentului de a anula interdictia pentru utilizarea de catre Ucraina a armelor pentru a lovi teritoriul rusesc.

Declaratia ministrului Lavrov a venit in contextul discutiilor recurente la Casa Alba privind ridicarea interdictiei de a folosi armele americane pentru a ataca tinte ruse. Aceasta decizie a reprezentat una dintre cele mai recente escaladari verbale intre Moscova si Occident in razboiul prelungit dintre Rusia si Ucraina.

Declaratii puternice din ambele tabere

„Discutiile oficialilor americani despre necesitatea de a permite Kievului sa loveasca tinte de pe teritoriul rusesc reflecta disperarea Occidentului”, a declarat Lavrov, potrivit agentiei oficiale de presa rusa TASS.

Șeful diplomatiei ruse a mers mai departe, sugerand ca Occidentul „nu isi va atinge scopul prin mijloace pasnice,” in conformitate cu dreptul international. El a descris acest efort occidental drept o „agonie”.

Lavrov a acuzat, de asemenea, politicienii americani ca vorbesc „serios despre «decolonizarea» sau «dezmembrarea» Rusiei”. Aceste remarci facute in timpul unui interviu la postul de televiziune Rossiya-1 reflecta escaladarea tensiunilor intre cele doua parti.

In urma cu doua saptamani, ministrul de externe rus a avertizat ca, daca Occidentul doreste sa se lupte pentru Ucraina pe campul de lupta, atunci Rusia este pregatita. El a reiterat, de asemenea, un avertisment anterior, afirmand ca sprijinul Statelor Unite, Marii Britanii si Frantei pentru Ucraina implica riscuri strategice grave privind o confruntare directa intre marile puteri nucleare ale lumii.

Urmarile unei posibile ciocniri militare

Totusi, avand in vedere impactul devastator al unui conflict direct intre puterile nucleare, escaladarea retoricii da o nota sumbra dezechilibrului de forte in Europa de Est. Desi NATO si aliatii sai occidentali au continuat sa ofere armament Ucrainei, s-au ferit pana acum de a implica forte terestre directe pe teritoriul ucrainean.

De cealalta parte, Rusia a mentinut linia dura impotriva celor pe care ii considera o amenintare la adresa securitatii nationale ruse. Lavrov a declarat anterior ca „nu vom suporta si nu vom permite ca Ucraina sa fie folosita ca o amenintare directa la adresa securitatii noastre, ca un instrument de distrugere a tot ce este rusesc in teritoriile istorice rusesti.”

Citeste si...
Criza din Noua Caledonie: Macron convoaca din nou Consiliul de Aparare

Consecintele economice persistente

Moscova critica nato si occidentul pentru
Moscova critica nato si occidentul pentru "disperarea" de a permite atacuri ucrainene pe teritoriul rus

In timp ce conflictul se prelungeste, consecintele economice continua sa se raspandeasca la nivel global. Sanctiunile occidentale impotriva Rusiei si perturbarea lanturilor de aprovizionare cu energie si alimente au contribuit la cresterea inflatiei si insecuritatea alimentara in multe regiuni.

Un raport recent al Natiunilor Unite a avertizat ca razboiul din Ucraina a provocat „valuri de socuri” in economia mondiala, in special in tarile sarace si vulnerabile. Preturile alimentelor si energiei au crescut dramatic, impingand milioane de oameni catre insecuritatea alimentara.

In timp ce ambele parti aleg un ton dur in fata escaladarii, perspectivele unei rezolvari pasnice raman indepartate. Totusi, costurile umane si economice ridicate ale conflictului ar putea impune o reconciliere pentru a evita consecinte si mai grave.

Implicati-va in acest subiect esential! Impartasiti articolul cu prietenii si familia si lasati-ne un comentariu pentru a ne spune parerea dvs.

Sursa imaginii: Random din Social Media, Captura de ecran, Facebook, Instagram, Telegram, Reddit, Tumblr, Freepik, Unsplash, Pixabay, Pexels sau Getty Images

Subiecte abordate in articol: escaladare conflictul Rusia Ucraina Occident NATO

(Bazat pe declaratiile oficiale ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov si agentia de stiri TASS, articolul contine de asemenea perspective din surse ONU si mainstream media pentru a oferi o imagine echilibrata a situatiei)

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Moscova critica nato si occidentul pentru "disperarea" de a permite atacuri ucrainene pe teritoriul rus