Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat duminica ca se opune cu fermitate incheierii razboiului din Fasia Gaza, in timp ce eforturile diplomatice internationale pentru un armistitiu se intensifica. Declaratia sa survine in contextul unor noi atacuri aeriene si a unei cresteri a presiunii internationale asupra Israelului.
Conflictul dintre Israel si gruparea militanta Hamas a escaladat dramatic dupa ce comandouri Hamas au atacat teritoriul israelian pe 7 octombrie anul trecut, luand peste 250 de ostatici. In replica, armata israeliana a lansat o ofensiva totala in enclava, soldata cu mii de morti in randul civililor palestinieni.
Atacuri aeriene si presiuni diplomatice
Duminica dupa-amiaza, pentru prima oara in ultimele luni, sirenele de raid aerian au rasunat in centrul Israelului, inclusiv la Tel Aviv. Armata a raportat opt rachete lansate din Rafah, un oras din sudul Fasiei Gaza, unde operatiunile militare sunt in desfasurare pentru a distruge ultimele forte ale Hamas.
In acelasi timp, raidurile aeriene si tirurile de artilerie israeliene au vizat in special Rafah, in pofida deciziei Curtii Internationale de Justitie de vineri, care a ordonat Israelului sa isi suspende operatiunile in aceasta zona cruciala pentru ajutorul umanitar. Ministerul Sanatatii palestinian a raportat cel putin 81 de decese in ultimele 24 de ore in enclava.
Un oficial israelian de rang inalt a declarat pentru AFP ca o reuniune a cabinetului de razboi a fost programata duminica seara, pentru a discuta eforturile de eliberare a ostaticilor tinuti in continuare captivi in Gaza.
Netanyahu invoca „atrocitatile” din 7 octombrie
Potrivit unui bilant AFP bazat pe date oficiale, atacurile Hamas din 7 octombrie s-au soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane in Israel, majoritatea civili. Dupa un armistitiu esuat in noiembrie, 121 de ostatici israelieni sunt inca tinuti in Gaza, dintre care 37 au murit.
„Liderul Hamas Yahya Sinwar continua sa ceara incetarea razboiului, retragerea IDF (armatei israeliene) din Fasia Gaza si lasarea intacta a Hamas, pentru ca el sa poata savarsi din nou si din nou atrocitatile din 7 octombrie”, a declarat biroul premierului Netanyahu, adaugand ca acesta „se opune cu fermitate acestui lucru”.
Eforturi internationale pentru negocieri
In ciuda escaladarii violentelor, eforturile diplomatice internationale pentru un armistitiu continua. Weekend-ul acesta, seful serviciului de informatii Mossad a ajuns la un acord cu omologii din SUA si Qatar privind un nou cadru de negocieri.
De asemenea, Egiptul incearca sa reactiveze negocierile, in timp ce oficialii qatarieni urmeaza sa se intalneasca cu o delegatie Hamas in urmatoarele zile. Presedintele american Joe Biden a declarat ca este „angajat in diplomatia de urgenta”.
Incepand de marti, se asteapta ca Spania, Irlanda si Norvegia sa recunoasca oficial statul Palestina, iar ministrii de externe ai UE si tarilor arabe se vor intalni luni la Bruxelles pentru a discuta criza.
In mijlocul acestei violente continue si al eforturilor diplomatice intense, perspectivele pentru un armistitiu raman incerte. Comunitatea internationala face presiuni pentru o rezolvare pasnica, insa premierul Netanyahu respinge ferm incheierea operatiunilor militare impotriva Hamas.
Apelam la toti cititorii nostri sa distribuie acest articol si sa lase un comentariu, pentru a facilita o mai buna intelegere a situatiei complexe din Orientul Mijlociu.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: conflictul Israel Gaza, Benjamin Netanyahu, Hamas, armistitiu
Articolul se bazeaza pe raportarea agentiei France Presse si a altor surse media internationale de incredere privind situatia din Orientul Mijlociu.