In ultimii ani, importurile chineze de cupru – metalul esential pentru sectoarele tehnologice, energiei regenerabile, industriei auto si telecomunicatiilor – au crescut dramatic, ajungand la 500.000 de tone metrice in aprilie, dublu fata de stocurile obisnuite pentru aceasta perioada. Aceste achizitii neobisnuit de mari au trezit suspiciuni in randul expertilor globali cu privire la motivatiile din spatele acestei miscari.
Beijing isi asigura dominatia in era energiei curate
Potrivit analistilor, un motiv clar pentru acumularea de cupru de catre China este pregatirea pentru tranzitia energetica. Beijing isi extinde rapid capacitatea de rafinare a metalului rosu, anticipand cererea imensa din sectoarele energiei regenerabile, vehiculelor electrice si altor tehnologii ecologice.
„China acumuleaza rezerve uriase de cupru pentru a trece la tehnologii ecologice, iar pietele europene vor fi inundate cu panouri solare chinezesti subventionate, vehicule electrice si turbine eoliene. China asigura un lant de aprovizionare puternic, facand astfel dificila concurenta companiilor europene”, afirma Andreas Steno Larsen, analist independent.
Un grup de analisti de la Société Générale sustine ca digitalizarea economiei, un obiectiv cheie pentru Beijing, reprezinta un alt motiv pentru cresterea acumularii de cupru.
UE, „prizonier verde” al Chinei?
Expertii de la think tank-ul „Consiliul Atlantic” avertizeaza ca Uniunea Europeana ar putea deveni „prizonierul verde” al Beijingului, deoarece UE importa deja 29% din turbinele eoliene si componentele lor, precum si 68% din pompele de caldura de la China. In timp ce exporturile UE catre China au ramas constante din 2019, importurile din Beijing au crescut cu peste 3.000%.
„Pentru un continent care a acordat prioritate tranzitiei la energie curata, provocarea va fi sa se retraga de aceste tehnologii, unde China domina lanturile de aprovizionare”, afirma expertii.
Riscul unei noi devalorizari a yuanului
Un al doilea motiv invocat pentru acumularea de cupru este o potentiala devalorizare a yuanului, o miscare care ar face exporturile chineze mai ieftine si importurile mai scumpe. Analistii nu exclud o noua devalorizare a monedei chineze, pe fondul deteriorarii raporturilor comerciale cu Occidentul, mai ales cu SUA.
„Controlul mai mare al Beijingului asupra cuprului este o potentiala amenintare pentru tranzitia energetica a Occidentului, un fel de „arma” pentru negocierile viitoare privind tarifele vehiculelor, cotele etc.”, scrie The Telegraph.
Cresterea preturilor cuprului
Cererea in crestere pentru acest metal esential a impins preturile cuprului peste 10.200 de dolari pe tona. Analistii Citi estimeaza ca metalul ar putea ajunge la peste 12.000 de dolari in urmatoarele trei luni.
Potrivit companiei elvetiene de marfuri Trafigura, „Inteligenta artificiala si centrele de date ar putea ajunge sa utilizeze un milion de tone metrice de cupru pana in 2030, exacerband penuria spre sfarsitul deceniului”.
Totusi, daca tinem cont de faptul ca rezervele globale de cupru sunt estimate la 880 de milioane de tone de catre United States Geological Survey (USGS), perspectivele pe termen lung par mai putin ingrijoratoare.
UE cauta surse alternative de cupru
In acest context, UE si-a intensificat eforturile de a-si diversifica sursele de aprovizionare cu metale critice pentru tranzitia ecologica si digitala. UE a semnat recent un memorandum de intelegere cu Australia privind cooperarea in mineritul durabil si a inceput sa dezvolte parteneriate similare cu Canada, Ucraina, Kazahstan, Argentina, Chile, Zambia, Republica Democrata Congo, Groenlanda, Norvegia si Uzbekistan.
In concluzie, miscarile Chinei de a stoca cantitati uriase de cupru par a reflecta ambitia Beijingului de a domina lanturile de aprovizionare pentru tehnologiile viitorului, precum si de a-si consolida puterea de negociere in fata Occidentului. Este inca neclar daca aceste manevre vor reusi sa asigure Chinei suprematia economica pe termen lung in era energiei curate.
Surse de informare: Think tank-uri precum Consiliul Atlantic, Capital Economics, Société Générale, publicatii ca The Telegraph si Naftemporiki, expertul Andreas Steno Larsen, compania Trafigura, United States Geological Survey (USGS).
Impartaseste aceasta analiza cu prietenii tai si lasa un comentariu cu opiniile tale despre subiect! Specialistii recomanda constientizarea provenientei surselor pentru materiile prime esentiale si cautarea de alternative durabile.
Sursa imaginii: Profimedia
Subiecte abordate in articol: China, Cupru, Energie regenerabila, Tehnologii ecologice, Devalorizare moneda