22.8 C
București
19 iunie 2024

Negocierile nucleare dintre Iran si AIEA, suspendate dupa moartea presedintelui Raisi

Moartea președintelui iranian Raisi complică și mai mult negocierile tensionate cu AIEA pe tema programului nuclear. Iranul are deja destul uraniu pentru 3 bombe.

Citeste si ...

Negocierile asteptate intre Iran si Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA) pentru a rezolva impasul in care se afla au fost suspendate din cauza mortii socante a presedintelui Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter in urma cu 9 zile, conform unui raport al agentiei ONU.

Intre timp, programul nuclear al Iranului a continuat sa se dezvolte in ultimele luni. La 11 mai, stocurile de uraniu ale tarii atingeau 6.201,3 kilograme, depasind de peste 30 de ori limita admisa prin Acordul nuclear de la Viena din 2015. Și asta in conditiile in care Teheranul continua sa nege ca urmareste sa dezvolte arme nucleare.

Iranul depaseste limitele de imbogatire a uraniului

Acordul nuclear de la Viena din 2015 intre Iran si marile puteri incadra activitatile nucleare ale Teheranului in schimbul unei relaxari a sanctiunilor internationale, sub supravegherea AIEA. Insa dupa retragerea unilaterala a SUA din acord in 2018 sub administratia Trump, Iranul a inceput sa se retraga treptat din propriile angajamente.

Pe langa cresterea stocurilor, Iranul a depasit mult pragul permis de imbogatire a uraniului de 3,67% (echivalentul nivelului utilizat in centralele nucleare civile):

  • 751,3 kg de uraniu imbogatit la 20% (fata de 712,2 kg in februarie)
  • 142,1 kg de uraniu imbogatit la 60% (apropiat de pragul de 90% necesar pentru arme nucleare), in crestere de la 121,5 kg cu 3 luni inainte

Potrivit AIEA, Iranul are deja suficient uraniu imbogatit pentru a produce 3 bombe nucleare.

Eforturi pentru reluarea negocierilor

Rafael Grossi, directorul general AIEA, solicitase „rezultate concrete cat mai curand posibil” dupa o vizita in Iran la inceputul lui mai, menita sa dezghete relatiile tensionate. Acesta spera sa obtina progrese la reuniunea Consiliului Guvernatorilor AIEA care va avea loc saptamana viitoare la Viena.

Moartea brusca a lui Raisi si a ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian in acelasi accident a complicat insa si mai mult situatia. „Din cauza circumstantelor speciale, Iranul a anuntat ca nu este potrivit sa continue negocierile in acest moment”, arata raportul AIEA consultat de AFP.

Citeste si...
Liderii Ucrainei si Spaniei, fata in fata. Zelenski isi intareste legaturile cu aliatii europeni

In document, directorul Grossi „isi reafirma apelul catre noul guvern iranian si dorinta de a continua dialogul la nivel inalt”. Negocierile de la Viena pentru relansarea acordului nuclear esuasera deja in vara lui 2022.

Negocierile nucleare dintre iran si aiea, suspendate dupa moartea presedintelui raisi
Negocierile nucleare dintre iran si aiea, suspendate dupa moartea presedintelui raisi

Programul nuclear controversat al Iranului avanseaza in ritm alert, in timp ce perspectivele de reluare a negocierilor par tot mai indepartate dupa moartea tragica a presedintelui Raisi. Daca nu se gasesc solutii diplomatice, comunitatea internationala s-ar putea confrunta in curand cu spectrul unei noi crize nucleare in Orientul Mijlociu.

Sunteti ingrijorati de evolutia situatiei din Iran? Distribuiti acest articol pentru a ajuta la constientizarea riscurilor si nu ezitati sa ne impartasiti gandurile in comentarii!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: iran aiea program nuclear uraniu imbogatit

Sursa informatiilor: Raport al Agentiei Internationale a Energiei Atomice citat de AFP

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Negocierile nucleare dintre iran si aiea, suspendate dupa moartea presedintelui raisi