28.5 C
București
18 iunie 2024

Netanyahu avertizeaza: Israelul este pregatit pentru o „operatiune foarte intensa” la frontiera cu Libanul

Citeste si ...

Tensiunile cresc vertiginos in Orientul Mijlociu, pe fondul escaladarii violentelor intre Israel si grupul militant Hezbollah. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri ca tara sa este „pregatita pentru o operatiune foarte intensa” la granita de nord cu Libanul, unde au loc in ultima perioada schimburi intense de focuri intre armata israeliana si Hezbollah.

Razboi pe doua fronturi pentru Israel

Declaratia lui Netanyahu survine in mijlocul unui razboi nedeclarat in Fasia Gaza intre Israel si miscarea islamista palestiniana Hamas, aliata a Hezbollah-ului. In ultimele zile, tiruri de rachete si drone lansate de Hezbollah in nordul Israelului au provocat mai multe incendii, potrivit AFP.

„Suntem pregatiti pentru o operatiune foarte intensa in nord. Intr-un fel sau altul, vom restabili securitatea acolo”, a declarat Benjamin Netanyahu in timpul unei vizite in apropierea granitei cu Libanul.

Aliatii lui Netanyahu cer actiune ferma

Aliatii nationalisti ai lui Netanyahu, ministrii Itamar Ben-Gvir si Bezalel Smotrich, au cerut in ultimele zile actiuni urgente pentru restabilirea securitatii in nordul Israelului. „Ei provoaca incendii aici. Toate bastioanele Hezbollah ar trebui, de asemenea, sa arda si sa fie distruse. RĂZBOI„, a scris marti Itamar Ben-Gvir intr-un mesaj pe reteaua Telegram.

Luni, Smotrich a declarat ca armata israeliana va trebui sa invadeze Libanul si sa impinga „sute de mii de libanezi” din zona de frontiera dintre cele doua tari.

Violente prelungite pe frontiera israelo-libaneza

Netanyahu avertizeaza: Israelul este pregatit pentru o "operatiune foarte intensa" la frontiera cu Libanul
Netanyahu pregateste o „operatiune intensa” la granita cu libanul

Cele aproape opt luni de violente la frontiera s-au soldat cu cel putin 455 de morti in Liban, majoritatea combatanti, si aproape 90 de civili, potrivit unui bilant realizat de AFP. De partea israeliana, cel putin 14 soldati si 11 civili au fost ucisi in confruntari, conform autoritatilor.

Schimburile de focuri intre Israel si Hezbollah s-au intensificat in ultimele zile, armata israeliana efectuand din ce in ce mai multe lovituri in interiorul teritoriului libanez.

Escaladarea tensiunilor dintre Israel si Hezbollah, pe fondul confruntarilor din Fasia Gaza, ridica spectrul unui nou conflict major in Orientul Mijlociu. Ramane de vazut daca diplomatia va reusi sa calmeze situatia sau daca violentele se vor extinde, antrenand si alte actori regionali.

Apel la Actiune (CTA): Distribuie acest articol pentru a informa si pe altii despre evolutiile periculoase din Orientul Mijlociu. Lasa un comentariu cu opinia ta despre situatie.

Citeste si...
Rusia lanseaza noi atacuri masive in Ucraina: Kiev si alte orase tinta

Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: razboi, israel, liban, hezbollah

Articolul se bazeaza pe rapoartele agentiei internationale de stiri AFP si opiniile analistilor privind conflictul din Orientul Mijlociu.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Netanyahu avertizeaza: Israelul este pregatit pentru o "operatiune foarte intensa" la frontiera cu Libanul