22.8 C
București
18 iunie 2024

Documentul privind presupusa colaborare a lui Nicusor Dan cu Securitatea este un fals grosolan

Citeste si ...

Un raport prezentat recent in mass-media, care acuza ca primarul Capitalei Nicusor Dan ar fi colaborat cu fosta Securitate la varsta de 17 ani, s-a dovedit a fi un fals grosolan. Un investigator al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a analizat documentul in detaliu si a concluzionat ca acesta nu are nicio urma de autenticitate.

Analiza unui document suspect

Razvan Popa, investigator la CNSAS, a fost invitat la Euronews Romania si a examinat, punct cu punct, elementele documentului acuzator. Chiar de la inceput, aspectul estetic al textului i-a trezit suspiciuni. „Este facut la calculator si nu e dactilografiat, desi pare asa. Fiecare litera are aceeasi latime, ceea ce contravine modul in care functioneaza masinile de scris”, a explicat Popa.

Discrepante evidente in format si continut

Investigatorul a remarcat, de asemenea, absenta diacriticelor din text, in timp ce Securitatea scria intotdeauna corect si cu diacritice. Indosarierea neobisnuita, numerotarea eronata a paginilor si datarea incorecta la o zi de duminica au fost alte elemente care au starnit indoieli serioase.

Documentul privind presupusa colaborare a lui Nicusor Dan cu Securitatea este un fals grosolan
Documentul fals despre nicusor dan si securitatea, demontat de un investigator cnsas

Termeni si fraze necaracteristice pentru documentele Securitatii

Dar cel mai graitor aspect a fost continutul in sine. Popa a explicat ca termenii folositi, cum ar fi „a oferit informatii” in loc de „a furnizat”, sunt complet necaracteristici pentru documentele Securitatii. „Unii termeni sunt pur si simplu jenanti. Nu pot sa-i acord nici macar 1% de autenticitate acestui document”, a concluzionat investigatorul.

In esenta, analiza minutioasa a demonstrat fara urma de indoiala ca documentul pretins compromitator privind colaborarea lui Nicusor Dan cu Securitatea este o contrafacere grosolana. Motivatiile si sursele acestui fals raman inca neelucidate, dar este evident ca publicul a fost indus in eroare.

In perioada premergatoare alegerilor locale, este esential sa ramanem vigilenti fata de dezinformari si sa ne bazam pe surse credibile atunci cand evaluam candidatii si optiunile politice. Acest caz sugereaza ca unele forte incearca sa influenteze opinia publica prin mijloace dubioase.

Sursa imaginii: [Facebook]

Citeste si...
William Lai Ching-te jura pace dupa ce devine noul presedinte al Taiwanului

Subiecte abordate in articol: Nicusor Dan, fals document, Securitate, CNSAS, analiza investigatorilor

Stirea s-a bazat pe analiza efectuata de expertii de la CNSAS si pe materialul video al interviului cu Razvan Popa de la Euronews Romania.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Documentul privind presupusa colaborare a lui Nicusor Dan cu Securitatea este un fals grosolan