23.8 C
București
17 iunie 2024

Noi schimbari pentru Codul Numeric Personal (CNP) din 2024

Guvernul a aprobat modificări importante pentru CNP-urile românilor, valabile din 2024. Află detaliile esențiale din articol.

Citeste si ...

Incepand cu saptamana trecuta, Autoritatile romane au implementat modificari importante in structura Codului Numeric Personal (CNP) al cetatenilor. Noile CNP-uri au fost emise dupa digitalizarea registrelor de stare civila, un pas important in procesul de modernizare a documentelor de identitate.

Ce s-a schimbat la CNP?

CNP-ul este alcatuit din 13 cifre, structurate in trei parti: semnificativa, secventiala si o cifra de control. Modificarea principala apare la codul de judet, care a fost inlocuit cu numarul unic „70” pentru toate CNP-urile, indiferent de locul nasterii sau de domiciliu.

Catalin Giulescu, director DEPABD, a explicat ca „CNP-urile generate pana in prezent, incepand cu finalul anilor ’70, permiteau o anumita geolocalizare dupa locul nasterii. Nu mai avem nevoie de aceasta geolocalizare.”

Prima persoana cu noul CNP

Ana Grigore, reporter Observator, a dezvaluit ca prima persoana care a beneficiat de un astfel de CNP a fost o fetita din Buftea, nascuta saptamana trecuta. Pana in prezent, au fost generate 688 de astfel de coduri numerice personale, in orase precum Oradea, Deva şi Targoviste.

CNP-urile noi nu au fost atribuite doar nou-nascutilor, ci si celor care si-au dobandit cetatenia romana in aceasta perioada. Insa trebuie retinut ca actualele coduri nu se schimba.

Noi schimbari pentru codul numeric personal (cnp) din 2024
Noi schimbari pentru codul numeric personal (cnp) din 2024

Digitalizarea documentelor de stare civila

Dupa certificatele de naştere, casatorie, divorţ sau deces generate digital şi pastrate intr-o baza de date, romanii asteapta si buletinele electronice. Cartile de identitate electronice exista din 2021, insa doar in judeţul Cluj unde au fost implementate printr-un proiect-pilot. Pentru restul oraşelor, termenele au tot fost amanate.

Catalin Giulescu, director DEPABD, s-a aratat optimist: „Eu cred ca intr-un interval cuprins intre patru, cinci luni vom emite, iar extinderea va incepe cu municipiului Bucuresti.”

Buletinele electronice

Primul lot de 300.000 de cipuri necesare buletinelor electronice va ajunge in Romania saptamana viitoare. Andrei Niculae, vicepresedinte ADR, a precizat ca „un buletin electronic va contine, pe langa datele pe care le avem deja pe buletine, un microcip pe care vor fi stocate, spre exemplu, semnatura electronica a cetaţeanului. Va exista si o varianta fara.”

Citeste si...
Rafah, un "iad pe pamant" dupa atacul aerian israelian: 45 de victime in tabara de refugiati

Cartea de identitate electronica va tine loc si de card de sanatate si va putea fi folosita pentru a accesa sistemele online ale instituţiilor statului, transmite observatornews.ro.

Beneficiile digitalizarii

Digitalizarea documentelor de identitate si a registrelor de stare civila aduce numeroase avantaje:

  • Eficientizarea proceselor administrative
  • Reducerea birocratiei
  • Cresterea securitatii datelor personale
  • Facilitatea accesului la serviciile publice online
  • Alinierea la standardele europene in domeniu

Autoritatile romane continua astfel eforturile de modernizare si digitalizare a sistemelor publice, cu scopul de a imbunatati experienta cetatenilor in interactiunea cu institutiile statului.

Modificarile aduse structurii CNP-ului si implementarea treptata a buletinelor electronice reprezinta pasi importanti in procesul de digitalizare a Romaniei. Aceste schimbari vor aduce beneficii semnificative pe termen lung, eficientizand serviciile publice si facilitand accesul cetatenilor la acestea. Ramane de vazut cum vor fi primite noile masuri de catre populatia Romaniei si cat de rapid se va realiza tranzitia completa la documentele digitale.

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: cnp, buletin electronic, digitalizare, modernizare

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Noi schimbari pentru codul numeric personal (cnp) din 2024