22.8 C
București
18 iunie 2024

O tinta militara legitima: Dmitri Medvedev ameninta din nou pe Volodimir Zelenski

Vicepreședintele rus Dmitri Medvedev a declarat că Volodimir Zelenski este o „țintă militară legitimă", în ciuda numeraoselor tentative de asasinat eșuate ale Rusiei împotriva președintelui ucrainean.

Citeste si ...

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski este o „tinta militara legitima”. Declaratia a venit in contextul in care Zelenski a fost tinta mai multor tentative de asasinat de la inceputul invaziei ruse in Ucraina.

Amenintarile lui Medvedev

Medvedev, cunoscut pentru declaratiile sale belicoase, a spus intr-un interviu pentru agentia de presa rusa TASS:

„(Zelenski) conduce deja un regim politic ostil Rusiei, care duce un razboi impotriva noastra. Și liderii tarilor care duc razboi sunt intotdeauna considerati o tinta militara legitima.”

El a acuzat si ca Zelenski a uzurpat puterea in Ucraina dupa anularea alegerilor prezidentiale. Totusi, liderul ucrainean a anuntat in noiembrie 2023 amanarea scrutinului cat timp este in vigoare legea martiala.

O tinta militara legitima: dmitri medvedev ameninta din nou pe volodimir zelenski
Volodimir Zelenski, intr-o vizita pe frontul din DonetkFoto: Ukraine Presidency via Bestimage

Tentative de asasinat asupra lui Zelenski

De la inceputul invaziei la scara larga, Zelenski a fost tinta mai multor incercari de asasinat:

  • Intr-o saptamana din 2022, el ar fi scapat dupa trei tentative de asasinat, potrivit The Times.
  • Anul trecut, Zelenski a declarat ca era la curent cu cel putin „cinci sau sase” comploturi de asasinat dejucate impotriva sa.
  • In mai 2024, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit o retea de agenti ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei care planuiau sa-l asasineze pe Zelenski si alti oficiali de rang inalt.
  • Un cetatean polonez a fost retinut in aprilie 2024, acuzat ca s-a oferit sa ajute Rusia sa il ucida pe Zelenski in timpul unei vizite in Polonia.

Presedintele ucrainean a comparat de mai multe ori tentativele de asasinat la adresa sa cu filmul „Ziua cartitei” din 1993, in care un barbat retraieste in fiecare zi aceleasi evenimente.

Pozitii anterioare ale lui Medvedev

Medvedev, fost presedinte al Rusiei intre 2008-2012, a adoptat un ton agresiv fata de Occident si Ucraina:

  • In februarie 2024, a amenintat ca Rusia va folosi arme nucleare impotriva SUA, Regatului Unit, Germaniei si Ucrainei daca pierde controlul asupra teritoriilor ocupate in Ucraina.
  • A spus ca „romanii nu sunt o natiune” si ca solicitarea de a cere restituirea Tezaurului Romaniei este o „obraznicie”.
  • In aprilie 2023, a sugerat o „impartire linistita” a Ucrainei, invocand „aspiratii” ale Poloniei, Ungariei si Romaniei.
  • In iulie 2022, a prezentat o harta cu statul ucrainean divizat intre vecini, cu regiunile Vinita si Cernauti apartinand Romaniei.
Citeste si...
Presedintele Iranului Ebrahim Raisi a murit intr-un accident de elicopter. Israelul neaga orice implicare

Comemorarea a 5 ani de la alegerea lui Zelenski

Luni, 20 mai 2024, s-au implinit cinci ani de la investirea lui Volodimir Zelenski ca presedinte al Ucrainei. El a fost ales in 2019 cu un scor record de peste 73% din voturi in al doilea tur, electoratul dorind atunci eradicarea coruptiei endemice.

Amenintarile repetate ale lui Medvedev la adresa lui Zelenski, in pofida multiplelor tentative de asasinat esuate, par a fi o incercare de intimidare si destabilizare a autoritatilor ucrainene. In timp ce Rusia continua sa insiste pe pretentiile sale teritoriale si sa nege legitimitatea guvernului de la Kiev, comunitatea internationala ramane ferma in sprijinul Ucrainei in fata agresiunii militare.

Sursa imagini: Social Media Subiecte abordate in articol: Dmitri Medvedev, Volodimir Zelenski, razboi Rusia-Ucraina, tentative de asasinat

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

O tinta militara legitima: dmitri medvedev ameninta din nou pe volodimir zelenski