Provocarea dintre retorica progresista si invataturile traditionale ale Bisericii Catolice a scos din nou la iveala tensiunile ecleziale in legatura cu homosexualitatea. Papa Francisc a declansat un val de controverse dupa ce a fost citat folosind un termen peiorativ la adresa persoanelor gay, in incercarea sa de a reafirma interdictia clerului catolic asupra preotilor homosexuali.
Controverse legate de Papa si comunitatea LGBTQ+
Scena controversata a avut loc pe 20 mai, in timpul unei intalniri la usile inchise cu episcopii italieni. Potrivit presei italiene, suveranul pontif a facut o remarca glumeata asupra „aerului de poxidire” prezent in seminarii, referindu-se la homosexualitate. Cuvantul jignitor folosit, derivat din „pox” (vizitiu), a starnit imediat reactii furioase si acuzatii de omofobism.
Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Matteo Bruni, a confirmat ulterior ca Papa era constient de revolta declansata si ca remarca nu a fost facuta cu intentia de a jigni. Bruni a subliniat ca Papa Francisc este celebru pentru pozitia sa prietenoasa fata de comunitatea LGBTQ+, insistand ca „in Biserica Catolica exista loc pentru toata lumea”.
„Papa nu a intentionat sa ofenseze sau sa se exprime in termeni omofobi si isi cere scuze fata de cei care au fost jigniti de utilizarea unui termen care a fost raportat de altii”, a declarat Bruni.
Sensibilitati fracturate in interiorul Bisericii
Incidentul a scos la iveala tensiunile persistente dintre pozitia oficiala a Bisericii privind homosexualitatea si realitatea prezenta ca exista multi preoti gay si credinciosi LGBTQ+ care doresc sa fie complet integrati in viata si sacramentele Bisericii.
Vaticanul a interzis in mod traditional barbatii gay din seminariile si hirotonia preoteasca, invocand documente din 2005 si 2016 care declara ca Biserica nu poate admite sau hirotoni barbati care „practica homosexualitatea, prezinta tendinte homosexuale profunde sau sustin asa-numita cultura gay”.
Totusi, aceasta pozitie a fost criticata indelung ca fiind ipocrita si omofoba, negand realitatea ca exista multi preoti gay in randurile clericale. Psihologul Richard Sipe, un fost calugar benedictin, a estimat la inceputul anilor 2000 ca pana la 30% din clerul american era orientat homosexual.
Recunoscand realitatea, dorind schimbarea
Desi Papa a pastrat interdictia asupra preotilor gay, declaratiile sale anterioare au sugerat o abordare mai nuantata. In 2013, el a spus celebra remarca „Cine sunt eu sa judec?” despre un preot care avea presupus un iubit gay in trecut. De asemenea, el a permis preotilor sa binecuvanteze cuplurile de acelasi sex si a cerut sa se puna capat legislatiei anti-gay.
Totusi, Papa a starnit uneori controverse in randul comunitatii LGBTQ+, implicand intr-un interviu din 2023 ca, desi homosexualitatea nu este un criminal, ea este un pacat. El a clarificat ulterior ca se referea la activitatea sexuala, si ca orice sex in afara casatoriei dintre un barbat si o femeie este pacatos conform invataturii bisericii.
Francis DeBernardo, directorul New Ways Ministry care militeaza pentru drepturile catolicilor LGBTQ+, a salutat scuzele Papei dar a subliniat necesitatea unei clarificari privind acceptarea preotilor gay, „atat de multi slujind cu credinta poporul lui Dumnezeu in fiecare zi”.
In ciuda controverselor persistente, multi activisti spera ca va veni timpul pentru o dezbatere mai profunda in Biserica asupra drepturilor comunitatii LGBTQ+, inspirata de propriile experiente de viata ale membrilor sai. Pe masura ce presiunea externa creste, ramane de vazut daca Papa Francisc va putea gasi o cale de mijloc intre doctrina traditionala si dorinta de incluziune.
Sursa imaginii: [Freepik]
Subiecte abordate in articol: Vatican, LGBTQ+, Papa Francisc, Omofobism
Articolul s-a bazat pe raportarea evenimentelor si comentariile expertilor citate de Associated Press.