Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Violente in plenul parlamentului si proteste de masa au marcat votarea proiectului de lege controversat care confera legislativului mai multa putere in raport cu guvernul. Desi opozitia sustine ca reforma va aduce mai multa transparenta, criticii o vad ca o amenintare la adresa democratiei.
Dupa zile de dezbateri aprinse si chiar confruntari fizice intre parlamentari, Camera Reprezentantilor din Taiwan a aprobat marti seara un controversat proiect de reforma legislativa. In acelasi timp, zeci de mii de manifestanti au protestat in strada fata de noile prevederi. Legea, initiata de partidele de opozitie nationaliste, extinde drastic puterile parlamentarilor de a convoca si interoga oficiali guvernamentali, lideri militari si chiar cetateni obisnuiti.
Partizanii Sustin ca Reforma va Aduce Mai Multa Responsabilitate
Potrivit raportului Bloomberg, proiectul a trecut cu 58 de voturi pentru si 45 impotriva. Dezbaterile au fost intrerupte in repetate randuri de intarzieri si chiar de confruntari fizice intre tabara guvernanta si opozitie, unii parlamentari ajungand la spital saptamana trecuta.
Partidele de opozitie nationalista Kuomintang (KMT) si populista Taiwan People’s Party (TPP), care detin impreuna majoritatea in Camera Reprezentantilor dupa alegerile din ianuarie, sustin ca noua lege este necesara pentru a asigura mai multa responsabilitate din partea guvernului.
„Reformele sunt absolut necesare pentru a intari supravegherea legislativului asupra puterii executive. Aceste initiative nu sunt foarte diferite de unele incercate anterior de actualul partid de guvernamant cand detinea majoritatea,” a declarat purtatorul de cuvant al KMT.
Criticii Acuza Incalcarea Separatiei Puterilor in Stat
Pe de alta parte, Partidul Democrat Progresist (DPP) de la guvernare a respins noile prevederi si a anuntat ca va contesta constitutionalitatea legii. Li s-au alaturat vocile Baroului din Taiwan, care a acuzat opozitia ca „a omis sa dezbata si sa analizeze pe fond” proiectul inainte de a-l impune prin votul majoritatii.
Principala ingrijorare este introducerea unei noi infractiuni de „dispret fata de parlament”, care ar permite sanctionarea oficialilor care refuza sa coopereze sau mint in fata comisiilor de ancheta. Criticii sustin ca este un termen prea vag si ca ar putea fi abuzat pentru a hartui adversarii politici si pentru a sabota functionarea administratiei presedintelui Lai Ching-te.
„Continutul acestei legi este absolut neconstitutional si risca sa incalce grav separatia puterilor in stat,” a avertizat liderul fractiunii DPP in parlament, Ker Chien-ming.
Ample Proteste de Strada Marcheaza Votarea Legii
Pe masura ce votul final era inregistrat marti seara, zeci de mii de manifestanti s-au adunat din nou in jurul cladirii parlamentului pentru a-si exprima nemultumirea. Este a treia zi consecutiva de proteste masive, cea mai mare adunare estimandu-se la peste 100.000 de persoane vineri.
„Aceste reforme sunt o amenintare la adresa democratiei din Taiwan,” a declarat un protestatar pentru The Guardian. Protestatarii compara actuala criza cu Miscarea Sufletelelor din 2014, un val de ocupatii studentesti care a zguduit politica insulara.
Multi spun ca sunt pregatiti sa continue protestele atat timp cat reforma legislativa va fi in vigoare, fortand presedintele Lai sa navigheze intre o agenda interna dificila si amenintarile constante ale Chinei cu o eventuala anexare a insulei.
In ciuda controverselor aprinse, presedintele Lai Ching-te pare hotarat sa treaca peste aceasta criza cu ajutorul miscarilor de protest. Reformele legislative contestate risca insa sa provoace noi crize constitutionale si sa submineze separatia puterilor in stat, slabind democratia taiwaneza intr-un moment critic.
Urmariti actualizari pe acest subiect tensionat pe canalele noastre sociale. Nu ezitati sa distribuiti acest articol si sa lasati un comentariu pentru a intra in dezbaterea privind viitorul Taiwanului.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: Taiwan, reforma legislativa, proteste, democratie
Aceasta analiza se bazeaza pe rapoartele oficiale ale agentiilor de presa internationale acreditate si pe declaratiile liderilor politici implicati, conform celor mentionate in sursa de baza a articolului.