Intr-un anunt surprinzator, Partidul Conservator britanic aflat la putere a declarat ca va reintroduce serviciul militar national obligatoriu daca va castiga alegerile generale din 4 iulie. Conform planurilor dezvaluite sambata seara, tinerii de 18 ani vor fi obligati sa aleaga intre a se inrola in armata cu norma intreaga timp de 12 luni sau sa petreaca un weekend pe luna ca voluntari in cadrul comunitatii locale timp de un an.
Premierul Rishi Sunak a subliniat ca acest program are ca scop crearea unui sentiment comun de obiectiv in randul tinerilor si intarirea mandriei fata de tara. „Acest nou serviciu national obligatoriu va oferi oportunitati care le vor schimba viata tinerilor nostri, oferindu-le sansa de a invata abilitati reale, de a face lucruri noi si de a contribui la comunitatea lor si la tara noastra”, a declarat el intr-o declaratie video.
Conservatorii propun doua variante de serviciu militar
Conform propunerii conservatorilor:
- Serviciul militar propriu-zis: Tinerii care vor alege aceasta optiune vor fi inrolati in fortele armate timp de 12 luni si vor participa la operatiuni de logistica, securitate cibernetica, achizitii sau de raspuns civil.
- Voluntariat comunitar: Cei care prefera aceasta varianta vor fi nevoiti sa petreaca un weekend pe luna ca voluntari, ajutand pompieri, politie, servicii medicale sau ONG-uri care se ocupa de persoanele izolate si varstnice.
Contradictie intre declaratiile oficialilor conservatori
In ciuda faptului ca Rishi Sunak a subliniat caracterul obligatoriu al noului serviciu, ministrul de Interne James Cleverly a precizat duminica pentru Sky News ca nu vor exista sanctiuni penale pentru cei care refuza sa participe.
Potrivit estimarilor conservatorilor, noul program va costa aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde de dolari) anual, iar primii tineri vor intra in serviciu in septembrie 2025.
Reactia Partidului Laburist: „Faliment de idei”
Opozitia laburista, condusa de Keir Starmer, a catalogat aceasta propunere drept o promisiune „neserioasa”, „disperata” si nefinantata, venita dintr-un „faliment de idei” al partidului de guvernamant.
Comentatorii politici considera anuntul drept o incercare a conservatorilor de a se diferentia de principala formatiune de opozitie, care se bucura de un avans consistent in sondajele de opinie inaintea alegerilor din iulie.
In Marea Britanie, serviciul militar obligatoriu a fost in vigoare intre 1947 si 1960, barbatii cu varste intre 17 si 21 de ani servind in fortele armate timp de 18 luni. Mai multe tari europene, precum Norvegia si Suedia, au in prezent o forma temporara de inrolare obligatorie.
Propunerea conservatorilor de a reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri a starnit reactii puternice si contradictorii chiar in interiorul partidului. Ramane de vazut daca acest anunt va constitui un atu sau un dezavantaj in campania electorala si cum vor reactiona alegatorii britanici la perspectiva reintoarcerii la o practica abandonata cu mai bine de sase decenii in urma.
Indiferent de rezultatul scrutinului din iulie, dezbaterea privind rolul si necesitatea serviciului militar obligatoriu in societatile moderne risca sa ramana un subiect fierbinte pe agenda publica din Regatul Unit.
Invitam cititorii sa impartaseasca parerile lor despre aceasta initiativa controversata in sectiunea de comentarii.
Sursa de expertiza: Analiza jurnalistica a declaratiilor oficiale si reactiilor politice fata de propunerea Partidului Conservator britanic.
Image source: Social Media
Subiecte acoperite in articol: serviciu militar obligatoriu, Partidul Conservator britanic, Rishi Sunak, alegeri generale, Marea Britanie, politica britanica