28.5 C
București
19 iunie 2024

Crestere fabuloasa a banilor stransi de romanii in fondurile de pensii private

Citeste si ...

Fondurile de pensii facultative au inregistrat un salt major in activele detinute, potrivit celui mai recent raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Aceasta crestere masiva reflecta increderea sporita a romanilor in aceste instrumente de economisire pentru pensie.

Valorile incredibile ale fondurilor de pensii private in 2024

La finalul lunii aprilie 2024, fondurile de pensii facultative aveau active in valoare de 5,05 miliarde de lei, o crestere uluitoare de 28,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Aceasta cifra impresionanta arata cat de repede creste interesul populatiei pentru economisirea de bani pentru pensie prin aceste vehicule de investitii.

Conform raportului ASF, 96% dintre investitiile fondurilor de pensii au fost efectuate in Romania, majoritatea fiind denominate in lei (89,5%). Acest lucru demonstreaza sprijinul acordat economiei nationale si stabilitatea plasamentelor realizate.

Titlurile de stat, optiunea preferata de investitii

Crestere fabuloasa a banilor stransi de romanii in fondurile de pensii private
Crestere fabuloasa a banilor stransi de romanii in fondurile de pensii private

Datele arata ca titlurile de stat detin cea mai mare pondere in activele fondurilor de pensii, reprezentand 3,294 miliarde de lei sau 65,3% din totalul activelor. Aceasta optiune este considerata una sigura si stabila pentru investitii pe termen lung, corespunzand strategiilor fondurilor de pensii.

Pe locul secund se situeaza actiunile, cu 1,33 miliarde de lei (26,4%), urmate de obligatiunile corporative cu 189,652 milioane de lei (3,8%). Aceasta diversificare a portofoliilor contribuie la un echilibru intre randament si risc pentru participantii la fonduri.

Cresterea constanta a numarului de participanti

Potrivit datelor ASF, in luna aprilie 2024, fondurile de pensii facultative aveau 745.632 de participanti. Acest numar este in crestere constanta, demonstrand interesul populatiei pentru planificarea financiara a pensiei.

Pe Pilonul III, care cuprinde fondurile de pensii facultative, sunt active urmatoarele fonduri:

  • Aegon Esential
  • Azt Moderato
  • Azt Vivace
  • BCR Plus
  • BRD Medio
  • Generali Stabil
  • NN Activ
  • NN Optim
  • Pensia Mea
  • Raiffeisen Acumulare

Conform ASF, in luna aprilie, valoarea contributiilor virate a fost de 60,2 milioane de lei, in timp ce contributia medie lunara a fost de 165 de lei.

Citeste si...
China ameninta din nou Taiwanul cu exercitii militare de "pedepsire"

Cifrele arata o crestere accelerata a economiilor populatiei in fondurile de pensii private, oferind perspective incurajatoare pentru viitoarele pensii ale romanilor. Cu toate acestea, este important ca romanii sa continue sa isi diversifice sursele de venit pentru pensie si sa adopte un comportament responsabil de economisire pe termen lung.

Distribuie acest articol pentru a informa si pe altii despre aceste evolutii pozitive! Lasa un comentariu cu parerea ta despre fondurile de pensii private.

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: #pensii, #pensii private, #titluri de stat, #populatia, #ASF, #stiri economice

Acest articol se bazeaza pe datele furnizate in raportul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Crestere fabuloasa a banilor stransi de romanii in fondurile de pensii private