Un sondaj realizat de Pew Research Center in 36 de tari, inclusiv state membre NATO, indica o crestere a opiniilor favorabile fata de Rusia si Vladimir Putin fata de anul trecut. 11% dintre americani au acum o parere buna despre Rusia, in crestere cu 4 puncte procentuale fata de 2023.
Cresteri similare s-au inregistrat si in alte tari NATO precum Canada, Franta, Germania si Regatul Unit. Totusi, la nivel global, 65% dintre respondenti au o parere nefavorabila despre Rusia, iar 73% nu au incredere in Putin „pentru a lua masurile corecte privind afacerile mondiale”.
Increderea in Zelenski, in scadere in mai multe tari
Sondajul mai arata ca increderea in presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scazut considerabil in 11 tari in ultimul an. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in Polonia, unde increderea a coborat cu 22 de puncte procentuale, de la 70% la 48%.
Scaderi semnificative s-au inregistrat si in Australia, Franta, Germania, Olanda, Spania, Africa de Sud, Coreea de Sud, Suedia si SUA. Per total, 46% dintre respondenti au spus ca nu au incredere in Zelenski pentru a actiona corect in conflictul cu Rusia, fata de 40% care au incredere.
Opinii influentate de partidele populiste de dreapta
Pew Research Center a observat ca parerile despre Rusia si Putin „s-au schimbat de la ultima cercetare. De exemplu, oamenii din Argentina au inceput sa fie cu 11 puncte procentuale mai increzatori in Rusia si cu 9 puncte mai increzatori in Putin”.
In plus, in Europa, persoanele care au o parere buna despre un partid populist de dreapta au o parere mai buna despre Rusia si Putin decat cele care au o parere proasta despre asemenea partide.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 3.600 de adulti americani in perioada 5 ianuarie – 21 mai 2024, cu o marja de eroare de 2,1%. Au fost chestionate in total peste 44.000 de persoane din 36 de tari inainte de summitul NATO programat la Washington DC in cursul lunii iulie.
Rezultatele acestui sondaj ofera o perspectiva interesanta asupra evolutiei opiniilor publice fata de Rusia si liderii sai in contextul razboiului din Ucraina. Desi per ansamblu parerea negativa predomina, cresterea popularitatii in unele tari cheie ar putea indica o schimbare subtila de perceptii. Ramane de vazut cum vor influenta aceste tendinte dinamica geopolitica si deciziile luate la nivelul Aliantei Nord-Atlantice.
Nu ezitati sa distribuiti acest articol sau sa ne lasati un comentariu cu gandurile voastre!
Sursa imaginii: Getty Images.
Subiecte abordate in articol: sondaj opinie Rusia NATO Zelenski Putin
Articolul se bazeaza pe datele si analiza prezentate in sondajul realizat de Pew Research Center in 36 de tari.