Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Presedintele francez Emanuel Macron aterizeaza duminica in Germania pentru o vizita de stat de trei zile, in timp ce cele doua tari, principalele puteri ale Uniunii Europene, incearca sa demonstreze unitate inaintea alegerilor europarlamentare din luna iunie. Vizita reprezinta prima calatorie de acest gen a unui presedinte francez in Germania in ultimii 24 de ani si va fi urmata de o reuniune bilaterala a celor doua guverne.
Macron si cancelarul german Olaf Scholz au stiluri de conducere diferite si s-au confruntat in trecut pe diverse subiecte, de la aparare la energia nucleara. Cu toate acestea, au ajuns recent la compromisuri pe multiple fronturi, permitand UE sa actioneze mai unit. Vizita are loc intr-un context marcat de provocari majore pentru Europa, de la razboiul din Ucraina pana la posibila realegere a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.
Tensiuni pe tema apararii europene
O sursa de neintelegeri o reprezinta apararea europeana, in special in eventualitatea in care Trump ar castiga alegerile prezidentiale americane din noiembrie. Franta, care detine arme nucleare, doreste o Europa mai autonoma in acest domeniu si a criticat decizia Germaniei de a achizitiona in mare parte echipamente americane pentru sistemul sau de aparare aeriana.
Conform expertilor, un presedinte Trump ar fi un aliat mult mai imprevizibil pentru Europa decat actualul lider de la Casa Alba, Joe Biden. La inceputul acestui an, fostul presedinte republican a amenintat ca nu va proteja membrii NATO de eventuale atacuri rusesti daca nu-si achita contributiile catre alianta, sugerand chiar ca ar putea incuraja Rusia.
Germania sustine ca nu exista alternativa credibila la umbrela militara a SUA si ca Europa nu are timp sa astepte ca o industrie de aparare autohtona sa fie pregatita pentru amenintari precum agresiunea rusa.
Programul vizitei
Macron, insotit de sotia sa Brigitte, isi va incepe duminica vizita cu o intalnire la Berlin cu presedintele german Frank-Walter Steinmeier, urmand sa treaca apoi prin poarta Brandenburg alaturi de primarul capitalei, Kai Wegner.
Luni, presedintele francez se va indrepta spre Dresda, unde va sustine un discurs in fata bisericii Frauenkirche, distrusa in Al Doilea Razboi Mondial. Ulterior, marti, Macron va merge la Münster.
Cea mai importanta etapa a calatoriei va fi sedinta de cabinet de marti de la Meseberg, langa Berlin, unde cele doua guverne vor incerca sa gaseasca un teren comun pe temele apararii si competitivitatii economice. De asemenea, Franta si Germania vor cauta sa ajunga la o intelegere privind agenda UE pentru urmatorii cinci ani, in conditiile in care se asteapta ca extrema-dreapta sa obtina castiguri semnificative la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, ceea ce ar putea ingreuna luarea deciziilor in cadrul blocului comunitar.

Sursa prestigioasa a relatiei franco-germane care sta la baza elaborarii politicilor UE trece printr-un test major, intr-o perioada marcata de multiple provocari pentru Europa. Vizita lui Macron in Germania reprezinta o incercare la nivel inalt de a demonstra ca acest parteneriat crucial functioneaza, in pofida diferentelor de viziune intre cele doua tari. Capacitatea liderilor de la Paris si Berlin de a gasi un teren comun va fi esentiala pentru a permite UE sa faca fata amenintarilor interne si externe cu care se confrunta.
Sursa imagini: Profimedia
Subiecte abordate in articol: vizita de stat, relatii bilaterale, aparare europeana, alegeri europene