34 C
București
18 iunie 2024

Rebelii Houthi au atacat nave comerciale pentru a razbuna atacurile israeliene de la Rafah

Citeste si ...

Rebelii Houthi din Yemen au revendicat atacul asupra unei nave elene si a altor cateva ambarcatiuni in largul coastelor yemenite, sustinand ca este un raspuns la atacurile aeriene recente ale Israelului asupra taberelor de refugiati palestinieni din Rafah, in sudul Fasiei Gaza.

Nava Laax, sub pavilion elen si operata de o companie din Grecia, a raportat ca a fost lovita de trei rachete lansate de rebelii Houthi, potrivit Comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) si unor firme de securitate maritima. Desi avariata, nava si-a putut continua calatoria, dar un membru al echipajului a fost ranit, a precizat Centrul comun de informare maritima (JMIC).

Reactia rebelilor Houthi

Purtatorul de cuvant militar al rebelilor Houthi, Yahya Saree, a confirmat atacul asupra navei Laax, afirmand ca a fost „lovita direct si grav avariata„. El a mai sustinut ca alte cinci nave au fost vizate, explicand ca aceste actiuni au fost intreprinse „ca raspuns la crimele inamicului sionist (Israel) impotriva persoanelor stramutate la Rafah„.

Intr-un comunicat ulterior, rebelii Houthi au revendicat si doborarea unei drone americane MQ9 care desfasura o „operatiune ostila” deasupra Yemenului.

Eforturile SUA si Marii Britanii de a proteja navigatia

Din noiembrie anul trecut, rebelii Houthi au lansat zeci de atacuri in Marea Rosie si Golful Aden, spunand ca vizeaza nave in solidaritate cu palestinienii, in contextul conflictului armat dintre Israel si Hamas.

Statele Unite, aliatul apropiat al Israelului, au infiintat in decembrie o forta multinationala pentru a proteja navigatia in aceasta zona strategica, prin care trece 12% din comertul mondial. De asemenea, in ianuarie, SUA si Marea Britanie au lansat lovituri aeriene in Yemen impotriva rebelilor Houthi.

Rebelii houthi au atacat nave comerciale pentru a razbuna atacurile israeliene de la rafah
Rebelii houthi au atacat nave comerciale pentru a razbuna atacurile israeliene de la rafah

Cu toate acestea, aceste atacuri nu i-au descurajat pe rebeli, care controleaza mari zone din Yemen si spun ca vizeaza acum si nave americane si britanice, pe langa cele avand legatura cu Israelul.

Atacurile rebelilor Houthi asupra navelor comerciale reprezinta o escaladare periculoasa a conflictului si o amenintare la adresa comertului maritim international. Comunitatea internationala va trebui sa adopte masuri ferme pentru a opri aceste actiuni si a restabili securitatea in regiune.

Perspectiva viitoare este ingrijoratoare, deoarece tensiunile dintre rebeli si fortele pro-guvernamentale din Yemen, sustinute de o coalitie condusa de Arabia Saudita, risca sa se intensifice in perioada urmatoare.

Distribuie acest articol pentru a informa si pe altii asupra evolutiilor din aceasta criza! Comentariile tale sunt binevenite.

Citeste si...
Proiectul Neptun Deep, speranta energetica a Romaniei

Sursa imaginii: [Freepik]

Subiecte abordate in articol: nave rebeli atac Yemen Israel

(Articolul se bazeaza pe rapoartele oficiale ale CENTCOM, JMIC si declaratiile purtatorului de cuvant al rebelilor Houthi)

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Rebelii houthi au atacat nave comerciale pentru a razbuna atacurile israeliene de la rafah