Ultima actualizare: 5 iunie 2024
Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping au intensificat parteneriatul economic si militar al tarilor lor la summitul istoric de la Beijing, afirmand ca intentioneaza sa conteste dominatia SUA pe plan mondial. Intr-o lovitura directa asupra influentei americane, ei au cerut o „solutie politica” in razboiul din Ucraina si au criticat actiunile SUA de mentinere a „avantajului geostrategic”.
Dupa intalnire, cei doi lideri au semnat o Declaratie comuna ambitioasa, promitand sa „depaseasca mentalitatea Razboiului Rece” si sa construiasca o „noua ordine mondiala”. Analistii avertizeaza ca acest parteneriat consolidat dintre cele doua superputeri rivale reprezinta o amenintare majora la adresa hegemoniei de lunga durata a Americii.
Consolidarea parteneriatului ruso-chinez
Cu relatii comerciale record de peste 190 miliarde dolari in 2022, Rusia si China isi intensifica si mai mult cooperarea:
- Vor extinde exercitiile militare comune si patrulele comune aeriene si navale
- Vor dezvolta relatiile strategice pentru „garantarea pacii si securitatii globale”
- Vor colabora la proiecte energetice si in cercetarea spatiala si AI
„Relatiile sunt la un nivel fara precedent. Parteneriatul nostru nu are limite”, a declarat Putin la conferinta de presa comuna.
Domeniu de cooperare | Detalii |
---|---|
Militar | Exercitii militare comune amplificate |
Tehnologic | Colaborare in domeniul AI si explorarea spatiala |
Energetic | Proiecte comune in sectorul petrolier si gazier |
Critici la adresa dominatiei SUA
Intr-o mustrare directa catre politica externa americana, Xi si Putin au criticat „acumularea de armament conventional in Europa si in zona Pacificului de Sud” de catre SUA. „Actiunile SUA genereaza preocupari profunde”, au avertizat ei in declaratia comuna.
Cei doi au acuzat Statele Unite de:
- Instalarea sistemului mondial de aparare antiracheta in diverse regiuni
- Incercarea de a-si mentine avantajul geostrategic prin forta
- Mentinerea unui „joc cu suma zero” in arhitectura securitatii globale
„Nimeni nu ar trebui sa inceapa o noua Razboi Rece”, a avertizat Xi, qualificand SUA drept un „actor solitar intr-o lume multipolara”.
„Rusia si China resping cu fermitate incercarile unilaterale de a obtine suprematie si vor apara ordinea internationala echitabila si democratica” – Declaratia comuna ruso-chineza
Cerere pentru o „solutie politica” in Ucraina
Desi au reafirmat sprijinul pentru integritatea teritoriala a Ucrainei, Xi si Putin au solicitat in acelasi timp „eliminarea cauzelor” care au generat conflictul si „aderarea la principiile indivizibilitatii securitatii”.
Aceasta formulare a generat speculatii ca cei doi ar putea cere concesii teritoriale din partea Ucrainei in schimbul pacii, desi nu s-au angajat public la acest lucru.

Putin a reiterat justificarea sa pentru invazie, acuzand „politica agresiva a blocului NATO” si extinderea catre est. Dar a lasat usa deschisa pentru discutii de pace:
„Suntem deschisi dialogului constructiv cu capii de stat si liderii partidelor, pentru a ajunge la o solutie politica sustenabila pentru Ucraina.” – Vladimir Putin
Kievul si aliatii sai occidentali au respins ferm orice concesii teritoriale si cer retragerea neconditionata a trupelor ruse.
Reactia Occidentului
Summitul de la Beijing a fost urmarit indeaproape de aliatii americani, care se tem de un „front unit” ruso-chinez impotriva intereselor vestice.
La Washington, consilierul pentru securitate nationala Jake Sullivan a avertizat ca relatia chinezo-rusa are „implicatii perturbatoare” pentru SUA:
„Lumea nu ar trebui sa ne permita sa impunem o ordine sferica unica si SUA nu isi va permite suveranitatea sau securitatea sa fie subminata.”
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a solicitat Chinei sa „nu furnizeze arme Rusiei” si sa exercite influenta pentru incetarea razboiului din Ucraina.
Desi a solicitat o solutie politica in Ucraina, parteneriatul ruso-chinez consolidat sugereaza o era a tensiunilor crescute cu Occidentul. Analistii avertizeaza ca o Rusie si o China puternic unite ar putea duce la o „remodelare geopolitica periculoasa” si o noua Razboi Rece economica si ideologica pe masura ce cele doua superputeri resping hegemonismul american.
Aceasta declaratie comuna indrazneata ridica semne de intrebare despre impactul pe termen lung al razboiului din Ucraina. S-ar putea dovedi un moment crucial in reechilibrarea puterii globale in favoarea Moscovei si Beijingului? Doar timpul va spune daca eforturile lor comune vor reusi sa „depaseasca mentalitatea Razboiului Rece” si sa creeze o „noua ordine mondiala” dupa cum vizeaza.
Impartasiti acest articol si lasati un comentariu mai jos pentru a va exprima opinia cu privire la consecintele acestui parteneriat crucial ruso-chinez pentru balanta globala de putere.