16 C
București
22 mai 2024

UE Investigheaza Daca Facebook si Instagram Pun in Pericol Sanatatea Copiilor: „Sistemele ar Putea Stimula Dependenta”

Comisia Europeană deschide o anchetă amplă asupra practicilor Meta pe platformele sociale, suspectând stimularea dependenței comportamentale în rândul minorilor. Investigația evaluează măsurile de protecție a copiilor online.

Citeste si ...

Siguranta minorilor pe platformele sociale Facebook si Instagram este amenintata, avertizeaza Comisia Europeana. Ingrijorata de potentialele efecte nocive, institutia a decis sa deschida o investigatie formala impotriva grupului Meta, proprietarul retelelor de socializare. Principala temere? Algoritmii utilizati ar putea stimula dependenta comportamentala in randul copiilor si adolescentilor.

Riscuri Majore pentru Sanatatea Minorilor

Oficialii europeni sunt convinsi ca sistemele implementate de Meta, inclusiv algoritmii de recomandare, prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea fizica si mentala a utilizatorilor minori. Potrivit vicepresedintelui executiv Margrethe Vestager:

„Facem un pas suplimentar pentru garantarea sigurantei tinerilor utilizatori de servicii online. (…) Avem preocupari ca Facebook si Instagram ar putea stimula dependenta comportamentala, iar metodele de verificare a varstei implementate de Meta nu sunt adecvate.”

Investigatia va analiza in detaliu potentialele efecte generatoare de dependenta, cum ar fi celebrul fenomen al „gaurii de iepure” (rabbit hole) – cand utilizatorii sunt antrenati in consum excesiv de continut din cauza recomandarilor personalizate.

Verificarea Varstei, o Provocare Cruciala

Un alt aspect cheie vizat de ancheta europeana este eficienta masurilor luate de Meta pentru a verifica varsta utilizatorilor. Comisarul UE pentru Piata Interna, Thierry Breton, a subliniat:

„Vom investiga profund potentialele efecte care genereaza dependenta (…) si nivelul protejarii sferei private a minorilor in sistemele recomandate. Facem toate eforturile pentru protejarea copiilor nostri.”

UE Investigheaza Daca Facebook si Instagram Pun in Pericol Sanatatea Copiilor:
UE Investigheaza Daca Facebook si Instagram Pun in Pericol Sanatatea Copiilor: "Sistemele ar Putea Stimula Dependenta" 4

Legea Serviciilor Digitale, un Pilon al Protectiei Minorilor

Actiunea Comisiei Europene se bazeaza pe Legea Serviciilor Digitale (DSA), un set de norme menite sa reglementeze activitatea platformelor online. Prin investigatia deschisa, expertii vor verifica daca practicile Meta respecta obligatiile privind:

  1. Atenuarea riscurilor pentru sanatatea si siguranta copiilor
  2. Implementarea controalelor parentale eficiente
  3. Protectia vietii private a minorilor in mediile online

Anterior: Anchete privind Manipularea Electorala

Investigatia actuala privind protectia minorilor nu este singura actiune intreprinsa de Comisia Europeana impotriva Meta. La sfarsitul lunii aprilie, institutia a demarat o procedura separata pentru a examina daca Facebook si Instagram respecta normele privind:

  • Continutul politic
  • Contracararea reclamelor care induc in eroare
Citeste si...
Neuralink cauta un al doilea voluntar pentru implantul neuronal dupa esecul inregistrat la primul pacient

Aceste eforturi demonstreaza determinarea UE de a asigura un mediu online sigur si responsabil pentru toti utilizatorii, inclusiv cei mai vulnerabili.

Concluzie

Decizia Comisiei Europene de a investiga pretinsele incalcari ale Meta marcheaza o etapa cruciala in eforturile de protejare a minorilor in spatiul digital. Ancheta promite sa aduca claritate cu privire la impactul potential nociv al algoritmilor de recomandare si sa evalueze eficienta masurilor de verificare a varstei.

In timp ce investigatia este in desfasurare, utilizatorii sunt indemnati sa ramana vigilenti si sa raporteze orice comportament suspect sau potential daunator observat pe platformele sociale. Doar printr-o colaborare stransa intre autoritati, companii si utilizatori se poate asigura un mediu online sigur pentru generatiile viitoare.

Distribuiti acest articol si impartasiti-va opiniile! Protectia copiilor in mediul digital este o responsabilitate a tuturor.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole