Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca Rusia nu are „ambitii imperiale” si nu intentioneaza sa atace NATO, la peste doi ani de la lansarea invaziei in Ucraina. Intr-o intalnire cu agentii de presa, Putin a criticat Occidentul pentru acuzatiile false la adresa Rusiei, menite sa justifice o confruntare militara.
„Nu cautati ceea ce nu exista, nu cautati ambitiile noastre imperiale. Ele nu exista”, a spus Putin, raspunzand unei intrebari adresate de AFP privind prezenta unor drapele ale Rusiei contemporane, Rusiei Imperiale si URSS in fata sediului Gazprom unde a avut loc intalnirea.
Liderul de la Kremlin a declarat ca este o „absurditate” si o „prostie” sa se spuna ca Rusia vrea sa atace NATO. El a acuzat Occidentul ca inventeaza aceste afirmatii pentru a-si pregati propria confruntare militara cu Rusia.
Moscova a negat luni de zile ca pregateste o ofensiva militara impotriva Ucrainei, inainte de a lansa atacul din 24 februarie 2022. Putin a acuzat atunci Occidentul ca intentioneaza sa se foloseasca de Ucraina pentru a slabi sau chiar distruge Rusia.
Rusia continua sa nege intentiile agresive, in pofida evidentelor
Declaratiile lui Putin vin in contradictie cu realitatea din teren. Rusia a invadat Ucraina in 2022, anexand ilegal mai multe teritorii ucrainene si provocand distrugeri si pierderi de vieti omenesti la scara larga. De asemenea, Moscova a amenintat in repetate randuri tarile NATO, inclusiv cu folosirea armelor nucleare.
Analistii apreciaza ca negarea de catre Putin a ambitiilor imperiale ale Rusiei este menita sa induca in eroare opinia publica internationala si sa justifice agresiunea rusa. In realitate, actiunile Rusiei demonstreaza clar o politica expansionista si revizionista, care vizeaza restabilirea controlului asupra fostelor republici sovietice.
Comunitatea internationala condamna agresiunea Rusiei
Invazia rusa in Ucraina a atras condamnarea ferma a majoritatii statelor lumii si sanctiuni economice fara precedent impotriva Moscovei. NATO a luat masuri pentru a-si consolida prezenta pe flancul estic, ca raspuns la amenintarea reprezentata de Rusia.
Liderii occidentali au subliniat in repetate randuri ca NATO este o alianta defensiva si nu reprezinta o amenintare pentru Rusia. Ei au cerut Moscovei sa opreasca agresiunea impotriva Ucrainei si sa revina la respectarea dreptului international si a suveranitatii statelor.
Viitorul relatiilor Rusia-Occident, marcat de incertitudine
Declaratiile lui Putin arata ca Rusia nu are intentia de a renunta la politica sa agresiva si de a normaliza relatiile cu Occidentul. Atata timp cat Moscova va continua razboiul in Ucraina si va ameninta securitatea europeana, este putin probabil ca tensiunile sa scada.
Comunitatea internationala trebuie sa ramana unita si ferma in fata provocarilor Rusiei si sa sprijine Ucraina in eforturile sale de a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala. Doar o Rusie care respecta regulile si valorile democratice poate fi un partener credibil pentru dialog si cooperare.
Sursa imaginii: AP Photo/Yury Kochetkov
Subiecte abordate in articol: razboi ucraina, agresiune rusa, relatii rusia-occident, amenintare securitate
*Articolul se bazeaza pe declaratiile oficiale ale presedintelui rus Vladimir Putin si pe analizele expertilor in relatii internationale si securitate.