23.8 C
București
17 iunie 2024

Viktor Orban sustine ca Ungaria, singura tara din UE cu cetateni care mor in razboiul din Ucraina

Citeste si ...

Premierul ungar Viktor Orban a facut o afirmatie controversata intr-un interviu recent, declarand ca Ungaria este singura tara din Uniunea Europeana ai carei cetateni mor in conflictul armat din Ucraina. Potrivit liderului de la Budapesta, in Ucraina exista cetateni maghiari din minoritatea etnica maghiara care lupta de partea armatei ucrainene si care isi pierd viata pe front.

Orban avertizeaza asupra riscului extinderii conflictului

In interviul acordat publicatiei italiene Il Giornale, Viktor Orban a atras atentia asupra pericolului ca razboiul din Ucraina sa se extinda si sa implice direct NATO si Rusia. „Daca vom permite Ucrainei sa loveasca Rusia cu arme furnizate si de Italia, acest lucru va avea consecinte sub forma unei reactii puternice a Rusiei, iar riscul unei interventii NATO va fi la un pas”, a spus premierul maghiar.

Ungaria, „singura tara din UE ai carei cetateni mor in Ucraina”

Orban a subliniat in mod special faptul ca Ungaria ar fi „singura tara din Uniunea Europeana ai carei cetateni mor in Ucraina”. Aceasta afirmatie vine in contextul in care Budapesta a adoptat o pozitie mai neutra fata de conflictul din tara vecina, spre deosebire de majoritatea statelor membre UE care sprijina deschis Kievul.

Apel la izolarea conflictului si gasirea unei solutii diplomatice

Viktor orban sustine ca ungaria, singura tara din ue cu cetateni care mor in razboiul din ucraina
Viktor orban sustine ca ungaria, singura tara din ue cu cetateni care mor in razboiul din ucraina

Premierul ungar considera ca in acest moment exista doua optiuni: izolarea conflictului si gasirea unei cai diplomatice sau adancirea in razboi. „Razboiul a fost declansat de Rusia, nu exista nicio indoiala, dar trebuie sa ne intrebam cum sa actionam. Ne aflam la o rascruce de drumuri”, a punctat Viktor Orban.

Campanie electorala axata pe acuzarea UE si a opozitiei ca sustin razboiul

In Ungaria, razboiul din Ucraina domina campania pentru alegerile europarlamentare, iar Viktor Orban si partidul sau Fidesz acuza Bruxelles-ul si opozitia interna ca sprijina conflictul si vor sa implice tara in razboi. Premierul maghiar sustine ca la Bruxelles si la Washington se face „un tip de pregatire a atmosferei pentru un eventual conflict armat direct” si ca „Europa se pregateste astazi de razboi”.

Citeste si...
Politia SUA evacueaza un campament pro-palestinian de pe un campus universitar din California

Orban pledeaza pentru o „coalitie de pace transatlantica”

Ca o solutie pentru oprirea razboiului din Ucraina, Viktor Orban pledeaza pentru crearea unei „coalitii de pace transatlantice”, care sa aiba ca lideri dreapta europeana si pe Donald Trump, in cazul in care acesta din urma castiga alegerile prezidentiale din SUA in noiembrie 2024.

In concluzie, declaratiile premierului ungar Viktor Orban evidentiaza pozitia mai nuantata a Ungariei fata de razboiul din Ucraina, dar si folosirea acestui subiect in campania electorala interna. Ramane de vazut daca apelul sau la o solutie diplomatica si la crearea unei „coalitii transatlantice a pacii” va gasi ecou pe plan international si va contribui la oprirea conflictului sangeros din tara vecina.

Voi ce parere aveti despre afirmatiile lui Viktor Orban? Credeti ca Ungaria este cu adevarat singura tara din UE ai carei cetateni mor in Ucraina? Lasati-ne un comentariu mai jos si distribuiti acest articol pentru a afla si parerile prietenilor vostri!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Viktor Orban, razboi Ucraina, minoritate maghiara Ucraina, alegeri Ungaria

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Viktor orban sustine ca ungaria, singura tara din ue cu cetateni care mor in razboiul din ucraina