28.5 C
București
19 iunie 2024

Putin il muta pe aliatul sau Andrei Turceak in Siberia, intr-o reconfigurare a puterii

Citeste si ...

In plina perioada tensionata in relatiile externe, liderul de la Kremlin opereaza miscari pe scena politica interna. Vladimir Putin l-a plasat pe Andrei Turceak, unul dintre cei mai de incredere aliati ai sai, in fruntea regiunii Altai din Siberia, intr-un aparent demers de reconfigurare a structurilor de putere de la Moscova.

Turceak, mana dreapta a lui Putin, mutat la peste 4.000 km distanta

Parlamentul rus i-a revocat marti mandatul de senator lui Andrei Turceak, secretarul general al partidului de guvernamant Rusia Unita, dupa ce Putin l-a numit guvernator interimar al Republicii Altai. Decizia a fost anuntata de agentia TASS, principala sursa oficiala de presa din Rusia.

Turceak, in varsta de 46 de ani, a reprezentat regiunea Pskov in Consiliul Federatiei, camera superioara a parlamentului rus. El a condus Pskov in calitate de guvernator intre 2009 si 2017, fiind considerat la acea vreme unul dintre cei mai tineri guvernatori regionali din tara.

Dupa ce a demisionat in 2017 pentru a obtine un mandat de senator, Turceak a avansat rapid in ierarhia puterii, fiind ales mai intai vicepresedinte si apoi prim-vicepresedinte al Consiliului Federatiei. El a reusit sa isi pastreze puterea si dupa alegerile parlamentare de anul trecut, obtinand un nou mandat care expira abia in 2026.

Cu doar o zi inainte de numirea sa in fruntea republicii ruse Altai, Turceak le multumea colegilor pentru munca depusa in partid si in „grupul de lucru pentru Districtul Militar de Nord”, probabil o referire la razboiul din Ucraina.

Un apropiat al lui Putin, decade dupa declansarea razboiului

Putin il muta pe aliatul sau Andrei Turceak in Siberia, intr-o reconfigurare a puterii
Putin il muta pe aliatul sau andrei turceak in siberia, intr-o reconfigurare a puterii

Desi rolul sau la varful puterii a devenit mai putin proeminent dupa declansarea invaziei ruse in Ucraina, Turceak ramane unul dintre cei mai influenti membri ai partidului lui Putin. El a fost cel care a anuntat in septembrie 2022 datele la care Rusia va organiza referendumurile de anexare a teritoriilor ocupate din Ucraina, pe care Putin le-a invocat apoi pentru a proclama ilegal anexarea acestor regiuni.

Citeste si...
Acident la Targoviste: Șofer fugar dupa ce a accidentat grav o femeie

Mutarea surprinzatoare a lui Turceak in fruntea unei regiuni indepartate ca Altai poate fi vazuta ca o degradare pentru acest aliat al lui Putin. Republica Altai, situata la peste 4.000 de km distanta de Moscova, in sudul Siberiei, are o populatie de doar 218.000 de locuitori si un PIB regional de 4,8 miliarde de ruble (aproximativ 55 milioane euro) in 2021.

Turceak urmeaza sa conduca interimar regiunea pana in septembrie, cand vor avea loc alegeri locale pentru desemnarea unui nou guvernator. Desi a anuntat ca va candida pentru functie si ca mizeaza pe sprijinul populatiei locale, ramane de vazut daca va putea consolida o pozitie influenta in regiune sau daca mutarea sa este doar o aparenta inlaturare discreta de la centrul de putere de la Moscova.

Revenirea scenei politice ruse si a aliantelor de putere continua sa suscite multe intrebari in privinta viitorului regimului de la Kremlin, in conditiile razboiului prelungit din Ucraina si ale izolarii tot mai accentuate a Rusiei pe plan international. Reconfigurarea ierarhiilor ar putea fi un semn al nemultumirilor si disensiunilor din interiorul sistemului, chiar daca Putin pare deocamdata sa isi consolideze controlul asupra elitei politice.

Imparte acest articol pentru a disemina aceste informatii si lasa un comentariu cu parerea ta despre aceste evolutii ale situatiei din Rusia.

Sursa imaginii: Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Subiectele abordate in articol: Rusia Putin aliati reconfigurare putere

Articolul se bazeaza pe informatiile furnizate de agentia de presa rusa TASS si pe analize ale situatiei politice de la Moscova in contextul razboiului din Ucraina.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Putin il muta pe aliatul sau Andrei Turceak in Siberia, intr-o reconfigurare a puterii