22.8 C
București
19 iunie 2024

Israelienii nationalisti anticipeaza violente la Marsul Steagurilor din Cartierul Musulman al Ierusalimului

Citeste si ...

Mii de israelieni nationalisti se asteapta sa treaca prin Cartierul Musulman din Ierusalimul Vechi astazi, in ciuda conflictului armat din Fasia Gaza. Marsul, care sarbatoreste ocuparea Ierusalimului de Est de catre Israel in 1967, este considerat extrem de provocator de catre palestinieni.

Participare masiva la mars

Grupul Am Kelavi, care organizeaza evenimentul, prevede intre 60.000 si 100.000 de participanti la marsul de astazi, inclusiv familiile celor ucisi in atacul condus de Hamas la 7 octombrie anul trecut. Participarea a crescut de la cativa studenti in 1967 la 70.000 de israelieni nationalisti tineri care au luat parte la marsul de acum doi ani, marcat de violente.

Ruta controversata trece prin Cartierul Musulman

Exista doua rute posibile pentru mars, ambele ducand de la centrul Ierusalimului la Zidul Plangerii. Una trece prin Poarta Rahturilor in Orasul Vechi, iar cealalta, cea mai controversata, trece prin Poarta Damscusului in Cartierul Musulman.

Shai Rosengarten, purtator de cuvant al grupului de dreapta Im Tirtzu, a declarat ca ruta prin Orasul Vechi este „dreptul nostru istoric si natural” si nu o provocare.

Politisti desfasurati, ministrul de interne ameninta cu ocuparea Al-Aqsa

Israelienii nationalisti anticipeaza violente la Marsul Steagurilor din Cartierul Musulman al Ierusalimului
Israelienii nationalisti anticipeaza violente la marsul steagurilor din cartierul musulman al ierusalimului

Aproximativ 3.000 de ofiteri de politie au fost desfasurati, sub supravegherea ministrului securitatii nationale ultranationalist Itamar Ben-Gvir. Acesta a amenintat chiar sa devieze marsul pentru a ocupa moscheea Al-Aqsa, unul dintre cele mai sfinte locuri ale islamului.

„Trebuie sa-i lovim in locul cel mai important pentru ei… Muntele Templului este al nostru si Ierusalimul este al nostru. Daca ne vedem pe noi insine ca proprietarii zonei, inamicii nostri ne vor respecta”, a declarat Ben-Gvir pentru postul de radio Army.

Opozitie din interiorul Israelului

Marsul nu este popular in randul tuturor israelienilor, intampinand rezistenta din partea aripii liberale si de stanga. Editorialul ziarului Haaretz l-a denumit „un festival al huliganismului urat evreiesc”, in timp ce un membru al consiliului municipal Ierusalim a declarat ca este „ingrozit ca sprijinim un astfel de eveniment provocator in timp ce suntem in razboi”.

Citeste si...
Putin nu poate dicta conditii de pace Ucrainei, afirma seful Pentagonului

Activisti ai organizatiei Standing Together vor incerca sa protejeze palestinienii de orice violente.

In ciuda tensiunilor actuale, cele doua parti par hotarate sa continue traditiile comemorative anuale, chiar daca acestea risca sa genereze noi violente. Rolul autoritatilor de mentinere a ordinii este crucial pentru a preveni escaladarea confruntarilor.

Sursa imaginii: — Social Media

Subiecte abordate in articol: Israel, palestinieni, Marsul Steagurilor, Fasia Gaza, violente

Articolul se bazeaza pe rapoartele si declaratiile furnizate de organizatiile media Al Jazeera, Im Tirtzu, Haaretz si postul de radio Army.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Israelienii nationalisti anticipeaza violente la Marsul Steagurilor din Cartierul Musulman al Ierusalimului