Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Orasul Rafah din sudul Fasiei Gaza a devenit „un iad pe pamant”, a avertizat Philippe Lazzarini, seful agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA). Aceasta declaratie survine in urma unui atac aerian israelian asupra unei tabere de corturi in care se adaposteau mii de civili in apropierea granitei cu Egiptul.
Conform Ministerului Sanatatii controlat de Hamas, cel putin 45 de persoane au fost ucise si multe altele ranite in lovitura aeriana de duminica. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris incidentul drept o „tragedie si o greseala„.
Civili arsi de vii, copii si femei intre victime
Lazzarini a condamnat atacul, precizand ca printre victime se numara copii si femei care locuiau in adaposturi improvizate din plastic. El a adaugat ca unele persoane au fost „arse de vii”.
„Imaginile de aseara sunt dovada ca Rafah s-a transformat in iad pe pamant,” a declarat oficialul ONU.
Supravietuitori au relatat ca familiile se pregateau sa doarma cand lovitura a lovit cartierul Tel al-Sultan din vestul Rafah, unde mii isi gasisera refugiu dupa ce Israelul a inceput o ofensiva terestra in estul orasului.
„Rugam… pregateam paturile copiilor pentru somn. Nu era nimic neobisnuit, apoi am auzit un zgomot foarte puternic… focul a izbucnit in jurul nostru,” a povestit mama palestiniana Umm Mohamed Al-Attar, martora atacului.
Ranite grave, amputatii de urgenta
Peste jumatate dintre morti erau femei, copii si persoane in varsta, au precizat oficialii sanitari din Gaza, avertizand ca numarul victimelor ar putea creste din cauza ranilor grave prin arsuri.
Un spital mobil al Crucii Rosii din Rafah a fost „foarte solicitat” de ranitii palestinieni transportati de urgenta. William Schomburg, seful delegatiei Comitetului International al Crucii Rosii din Gaza, a declarat pentru Sky News ca spitalul lor a primit pacienti cu „rani ingrozitoare”.
„Vorbim despre rani grave prin schije metalice. Vorbim despre arsuri severe, precum si leziuni prin unda de soc,” a explicat Schomburg.
„Echipa noastra a efectuat mai multe operatii, inclusiv, tragic, unele amputatii.”
Desi spitalul mobil a fost deschis doar de cateva saptamani, oficialul Crucii Rosii a avertizat ca exista riscul unei supraincarcari rapide daca Israelul isi continua operatiunile in Rafah.
Israelul neaga intentia de a ucide civili
Atacul aerian a survenit in pofida unei hotarari a Curtii Internationale de Justitie de vineri, care a cerut Israelului sa inceteze operatiunile militare in teritoriile palestiniene ocupate.
Insa Netanyahu a sustinut ca lovitura nu a vizat civilii, afirmand:
„In Rafah, am evacuat deja aproximativ un milion de rezidenti necombatanti si, in pofida eforturilor noastre de a nu rani civilii, ceva, din nefericire, a mers tragic gresit.”
Armata israeliana a transmis anterior ca atacul a vizat „tinte legitime” pe baza unor „informatii exacte”, dar incidentul este „in curs de analiza”.
Condamnari internationale, SUA modereaza tonul
Statele Unite au indemnat Israelul sa acorde o mai mare atentie protectiei civililor, dar nu au cerut oprirea ofensivei din Rafah. Presedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat „uluit”.
Ministrul de Externe german Annalena Baerbock si seful politicii externe a UE, Josep Borrell, au afirmat ca hotararea Curtii Internationale de Justitie trebuie respectata.
Tragedia din Rafah evidentiaza inca o data impactul deosebit de grav al conflictului asupra populatiei civile nevinovate din Gaza. Va putea comunitatea internationala sa impuna limite ferme actiunilor militare israeliene pentru a proteja civilii si a restabili pacea?
Impartaseste acest articol pentru a contribui la cresterea gradului de constientizare asupra situatiei umanitare precare din regiune si lasa-ne un comentariu cu parerea ta.
Sursa imaginii: Media Internationala
Subiecte abordate in articol: conflict Gaza, atac aerian Israel, victime civile Rafah
Sursa expertiza: Declaratii oficiale ONU, Crucea Rosie, guvernele implicatiilor, relatari jurnalistilor pe teren.