In Gaza, armata israeliana a intensificat bombardamentele asupra taberei de refugiati Jabalia, situata in nordul Fasiei Gaza, ucigand cel putin 6 persoane. Aceasta escaladare sangeroasa marcheaza o noua etapa in ofensiva terestra ampla lansata de Israel in regiune.
Mii de civili palestinieni din nordul Gazei au fost izolati, fara apa si alimente, dupa o saptamana de incursiune israeliana soldata cu pierderi grele de ambele parti. Conform surselor, Israel intentioneaza sa trimita intariri si sa „intensifice” invazia terestra in sudul Rafah, unde sute de mii de civili palestinieni se adapostesc in acest oras devastat de razboi.
Africa de Sud cere ICJ sa ordone oprirea asaltului israelian asupra Rafah
In timp ce luptele continua sa faca ravagii, Africa de Sud a indemnat Curtea Internationala de Justitie (ICJ) sa ordone oprirea imediata a asaltului israelian asupra orasului Rafah. Ambasadorul sud-african in Olanda a declarat:
„Cu sapte luni in urma, Africa de Sud nu si-ar fi putut imagina ca Gaza va fi practic stearsa de pe harta.”
Conform estimarilor, cel putin 600.000 de persoane au fugit din calea atacurilor israeliene in Rafah in ultima saptamana, in timp ce alte 100.000 au parasit nordul Gazei.
Bilantul tragic al conflictului
- 35.303 de persoane au fost ucise si 79.261 ranite in atacurile israeliene asupra Gazei de la 7 octombrie
- Numarul revizuit al mortilor in Israel din cauza atacurilor Hamas se ridica la 1.139, iar zeci sunt inca tinuti ostatici
Cifrele tragice evidentiaza amploarea devastatoare a acestui conflict sangeros, care a transformat Gaza intr-un camp de batalie.
Spania interzice accesul navelor cu arme pentru Israel
In timp ce violentele continua, Spania a anuntat ca nu va autoriza accesul navelor care transporta arme pentru Israel in porturile sale. Ministrul de Externe Jose Manuel Albares a precizat:
„Spania nu va contribui la acest razboi, iar refuzul de a permite accesul navelor este consecvent cu decizia de a nu acorda licente de export de arme catre Israel incepand cu 7 octombrie.”
Aceasta decizie subliniaza condamnarea internationala tot mai puternica a actiunilor militare israeliene.
Pier plutitor pentru ajutor umanitar in Gaza: O solutie eficienta?
Pentru a facilita livrarea ajutoarelor umanitare, Statele Unite au construit un pier plutitor in valoare de 320 de milioane de dolari in largul coastelor Gazei. Insa, agentiile de ajutor umanitar au criticat aceasta initiativa ca fiind un exemplu costisitor si ineficient, subliniind ca rutele terestre raman cea mai buna optiune pentru livrarea ajutoarelor.
Potrivit Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), pierul a inceput sa fie utilizat vineri pentru livrarea ajutoarelor, cu o capacitate initiala de 90 de camioane pe zi. Cu toate acestea, expertii ONU incearca sa stabileasca logistica distribuirii eficiente a ajutoarelor, avand in vedere deficitul sever de combustibil care afecteaza operatiunile umanitare in Gaza.
„Pierul nu ar fi necesar daca Israelul ar permite accesul camioanelor prin trecatorile terestre”, a declarat un purtator de cuvant ONU.
Consecintele dureroase pentru copiii din Gaza
Școlile din intreaga Fasie Gaza au fost inchise de la inceputul razboiului, lasand sute de mii de copii palestinieni fara educatie formala sau locuri sigure. Grupurile de ajutor spera ca cursurile sa fie reluate in septembrie, insa acest lucru necesita un armistitiu si curatarea vastelor zone minate din Gaza – un proces care ar putea dura ani de zile.
Pentru copiii traumatizati de razboi, pierderea anilor cruciali de dezvoltare si educatie reprezinta un nou tel devastator.
„Desi educatia nu este prioritatea imediata in timpul unui conflict, perturbarea are un efect incredibil pe termen lung”, a declarat Sonia Ben Jaafar, de la Fundatia Abdulla Al Ghurair. „Costul, in acest moment, este incalculabil.”
Proteste si presiuni pentru o rezolvare pasnica
In timp ce razboiul continua sa se intensifice, protestele publice si presiunile internationale pentru o rezolvare pasnica a conflictului capata amploare.
- Ministrii de externe arabi au acuzat Israelul de obstructionarea eforturilor de incetare a focului si au cerut un sfarsit al razboiului in teritoriul palestinian ocupat.
- Conform unor scurgeri de informatii, miliardarii pro-israelieni au exercitat presiuni asupra autoritatilor din New York pentru a dispersa protestele pro-Palestina.
- Țarile occidentale afirma ca sustin o solutie cu doua state, dar exercita putine presiuni reale asupra expansiunii coloniilor israeliene in Cisiordania ocupata.
Cu toate acestea, perspectivele unei rezolutii pasnice par indepartate, conflictul adancindu-se si mai mult in haos si suferinta umana.
Impartasiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare asupra tragediei care se desfasoara in Gaza si pentru a sustine eforturile de pace in regiune. Lasati un comentariu pentru a va exprima opinia sau experientele legate de acest conflict devastator.