27.8 C
București
25 iulie 2024

Referendumul pentru aderarea la UE a Republicii Moldova agita Moscova. Votul, asociat cu o „anexare” de catre Romania

Citeste si ...

Oficiali ai Rusiei si aliati din Republica Moldova au discutat intr-o conferinta, la Moscova, despre referendumul privind aderarea la UE care va fi organizat in octombrie, facand referire la o „anexare” de catre Romania. Fosti si actuali oficiali rusi au dezbatut subiectul alaturi de opozitia de la Chisinau si alti invitati, inclusiv din regiunea transnistreana si UTA Gagauzia.

Evenimentul intitulat „In Moldova sau in Romania: va ramane oare R. Moldova pe harta anului 2025?” a fost organizat de Institutul tarilor CSI, condus de Konstantin Zatulin, care are o preocupare deosebita fata de R. Moldova. Institutul studiaza asa-numita „vecinatate apropiata” a Rusiei si ofera naratiuni pentru justificarea politicii externe agresive a Rusiei.

Rusia „nu poate ramane indiferenta” fata de aderarea Republicii Moldova la UE

Organizarea conferintei a fost motivata argumentand ca „Rusia nu poate ramane indiferenta” fata de cursul de „subjugare” a R. Moldova de catre Uniunea Europeana si NATO si „anexarea” ei de catre Romania. Konstantin Zatulin a sustinut ca Rusia e „vrand-nevrand” implicata in „soarta poporului moldovenesc”, aratand ingrijorare pentru interesele Rusiei, pe motiv ca acestea ar fi „in pericol” pentru ca Moldova „se distanteaza” de Rusia sub „presiunile Occidentului”.

Potrivit sursei Europa Libera Moldova, asocierea a fost sustinuta la unison de catre Zatulin, Episcopul Marchel si socialistul Bogdan Țirdea, fiind afirmat faptul ca principalii arhitecti ai „anexarii” ar fi conducerea Romaniei si autoritatile pro-europene ale R. Moldova.

Zatulin: „Un atac asupra Transnistriei e un atac asupra Rusiei”

De asemenea, Zatulin a mai sustinut ca guvernul de la Chisinau „impinge” Moldova intr-un razboi contra regiunii transnistrene prin „militarizarea” tarii si a avertizat ca „un atac asupra Transnistriei e un atac asupra Rusiei”.

Printre invitatii la eveniment s-au numarat deputatul socialist Bogdan Țirdea, oligarhul fugar Ilan Șor si Episcopul de Balti si Falesti, Marchel.

Parlamentul R. Moldova a aprobat referendumul pentru aderarea la UE pe 20 octombrie

Referendumul pentru aderarea la UE a Republicii Moldova agita Moscova. Votul, asociat cu o
Referendumul pentru aderarea la ue a republicii moldova agita moscova. Votul, asociat cu o „anexare” de catre romania

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul care prevede desfasurarea referendumului constitutional privind aderarea tarii la Uniunea Europeana pe 20 octombrie, in acelasi timp cu alegerile prezidentiale.

Citeste si...
Razboiul satelitilor: SUA, Rusia si China se intrec in dezvoltarea armelor spatiale

Intrebarea adresata cetatenilor la referendumul initiat de presedinta Maia Sandu va fi „Sustineti modificarea Constitutiei in vederea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana?”. Proiectul de modificare a Constitutiei prevede:

  • Completarea Constitutiei cu doua alineate noi prin care se reconfirma identitatea europeana a poporului Republicii Moldova si ireversibilitatea parcursului european al tarii
  • Adaugarea unui nou titlu – „Integrarea in Uniunea Europeana”

Potrivit unui sondaj realizat in mai 2023, peste 60% dintre moldoveni sunt in favoarea aderarii tarii la Uniunea Europeana.

Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE, programat pentru 20 octombrie, a starnit reactii intense din partea oficialilor si aliatilor Rusiei. Acestia asociaza votul cu o potentiala „anexare” a tarii de catre Romania, ignorand vointa majoritatii cetatenilor moldoveni de a se integra in familia europeana. Ramane de vazut cum va evolua situatia pana la data referendumului si daca presiunile Moscovei vor influenta in vreun fel rezultatul scrutinului.

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: Republica Moldova, referendum aderare UE, Rusia, Romania

*Expertiza si datele se bazeaza pe relatarile de la Europa Libera Moldova, Hotnews si declaratiile oficialilor implicati.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole