35.6 C
București
13 iulie 2024

Restrictii de trafic in 14 judete din Romania din cauza caniculei. Ce vehicule sunt vizate

Avertizările meteorologice de caniculă au determinat autorităţile să interzică circulaţia maşinilor grele pe anumite sectoare rutiere

Citeste si ...

Temperaturile extrem de ridicate anunţate de meteorologi pentru ziua de sambata, 22 iunie 2024, au determinat autoritaţile sa ia masuri speciale pentru a preveni degradarea infrastructurii rutiere. Astfel, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Romane a anunţat ca va fi interzisa circulaţia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone pe toate sectoarele de drumuri naţionale, drumurile expres şi autostrazi din 14 judeţe, in intervalul orar 10:00-20:00.

Masura este impusa pentru a preveni deformaţiile majore şi ireversibile provocate de traficul greu pe caile rutiere in condiţii de canicula extrema. Judeţele vizate de restricţiile de trafic sunt: Arad, Argeş, Caraş-Severin, Damboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Valcea.

Excepţii de la restricţii pentru anumite categorii de transporturi

Deşi traficul greu este in general interzis in intervalul de canicula, exista totuşi o serie de excepţii stabilite de autoritaţi. Astfel, pot circula in continuare:

  • Transporturile de persoane
  • Transporturile de animale vii şi produse perisabile
  • Vehiculele pentru intervenţii in caz de forţa majora
  • Transporturile funerare şi poştale
  • Transporturile de echipamente de prim ajutor şi carburanţi
  • Transporturile de marfuri sub temperatura controlata
  • Transporturile pentru tractari vehicule avariate
  • Transporturile de apa şi hrana in zonele calamitate
  • Vehiculele specializate de salubrizare
  • Transporturile de produse agricole şi cele militare

Aceste excepţii au rolul de a asigura buna desfaşurare a activitaţilor esenţiale chiar şi in condiţii de canicula.

Temperaturi de pana la 38 de grade Celsius in unele zone

Canicula in aproape toata tara sambata. Autoritaţile au impus restricţii de trafic pentru maşinile de mare tonaj pe mai multe drumuri naţionale şi autostrazi
Canicula in aproape toata tara sambata. Autoritaţile au impus restricţii de trafic pentru maşinile de mare tonaj pe mai multe drumuri naţionale şi autostrazi

Potrivit prognozelor emise de Administraţia Naţionala de Meteorologie, sambata, 22 iunie, aproape toata ţara se afla sub avertizare de canicula extrema. Cele mai ridicate valori termice se vor inregistra in zonele de campie din sudul şi estul ţarii, unde mercurul din termometre ar putea ajunge pana la 38 de grade Celsius la umbra.

O harta publicata de meteorologi indica faptul ca singura zona care scapa de canicula este litoralul, unde temperaturile maxime nu vor depaşi 30 de grade Celsius datorita brizei marine. In restul teritoriului, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depaşi pragul critic de 80 de unitaţi.

Citeste si...
Revolta masiva impotriva "legii ruse" in Georgia: 200 de ONG-uri anunta nesupunere civica - Ce prevede controversata lege?

Canicula instalata in cea mai mare parte a ţarii aduce nu doar disconfort termic pentru populaţie, ci şi riscuri pentru sanatate şi pentru infrastructura rutiera. Restricţiile de trafic impuse de autoritaţi vin in sprijinul protejarii drumurilor de efectele negative ale caldurii excesive, chiar daca pot crea unele inconveniente pentru transportatori.

Meteorologii recomanda prudenţa pe durata caniculei, limitarea expunerii la soare in intervalul orar 11-18 şi hidratarea corespunzatoare a organismului. Ramane de vazut cum va evolua situaţia in urmatoarele zile şi daca vor mai fi necesare masuri similare de restricţionare a traficului pe alte sectoare rutiere.

Daca apreciezi acest articol, te invitam sa il distribui şi sa ne laşi un comentariu cu parerile tale!

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: canicula romania restricţii trafic drumuri autostrazi

*Articol documentat pe baza datelor furnizate de Administraţia Naţionala de Meteorologie şi Inspectoratul General al Poliţiei Romane

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole