22.8 C
București
19 iunie 2024

Romania ar putea repara lansatoarele HIMARS ucrainene folosite in razboi

Țara noastră va putea repara lansatoarele de rachete HIMARS furnizate Ucrainei de SUA pentru a contracara ofensiva rusă, anunță ministrul Economiei. Sprijin militar suplimentar pentru Kiev.

Citeste si ...

Romania are capacitatea tehnica de a repara sistemele de rachete HIMARS folosite de Ucraina in conflictul cu Rusia, a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea. Acesta a explicat ca la Bacau functioneaza un centru de mentenanta atat pentru avioanele F-16 ale Armatei Romane, cat si pentru lansatoarele HIMARS.

Centrul de mentenanta de la Bacau

Potrivit ministrului Economiei, centrul de la Aerostar Bacau deserveste in primul rand nevoile Armatei Romane. Insa, in contextul razboiului dintre Rusia si Ucraina, Romania ar putea oferi sprijin si pentru repararea HIMARS-urilor ucrainene.

Pe platforma de la Aerostar, de la Bacau, centrele de mentenanta pentru F-16, si joi va fi inaugurat cel pentru HIMARS, functioneaza. E o companie fanion a industriei din acest domeniu„, a precizat Radu Oprea.

El a adaugat: „Este un centru care deserveste, in primul rand, nevoile Armatei Romane, si pentru F-16 si pentru HIMARS, pentru ca legislatia din Romania spune ca MApN este cel care spune ca e nevoie de un centru de mentenanta, iar noi, Ministerul Economiei, facem toate diligentele sa desemnam cea mai buna companie care poate face acest lucru, iar Aerostar poate face asta„.

Romania, sprijin pentru Ucraina

Romania ar putea repara lansatoarele himars ucrainene folosite in razboi
Romania ar putea repara lansatoarele himars ucrainene folosite in razboi

Oficialul roman a subliniat ca, din punct de vedere tehnic, tara noastra are capabilitatea de a repara lansatoarele HIMARS utilizate de armata ucraineana.

Romania poate sa repare, poate sa ofere astfel de sprijin inclusiv pentru repararea HIMARS ale ucrainenilor. Din punct de vedere tehnic putem face acest lucru, avem aceasta capacitate„, a conchis ministrul Economiei.

Lansatoarele HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) sunt sisteme de rachete de artilerie mobila, cu raza lunga de actiune, furnizate de SUA Ucrainei pentru a contracara ofensiva rusa. Aceste sisteme s-au dovedit extrem de eficiente in contracararea artileriei ruse.

Romania a fost un puternic sustinator al eforturilor Ucrainei de a respinge invazia declansata de Rusia in februarie 2022. Pe langa donarea de armament, munitie si echipamente militare, tara noastra ofera sprijin umanitar si gazduieste peste 1 milion de refugiati ucraineni. Decizia de a repara lansatoarele HIMARS reprezinta o contributie suplimentara la sprijinul militar acordat de Bucuresti guvernului de la Kiev in lupta pentru eliberarea teritoriilor ocupate.

Sursa imagini: Getty Images |

Citeste si...
Zelenski la Berlin: Reconstructia Ucrainei si consolidarea apararii, prioritatile discutiilor

Subiecte abordate in articol: Ucraina, Rusia, razboi, armament

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Romania ar putea repara lansatoarele himars ucrainene folosite in razboi