Intr-un raspuns ferm la criticile Moscovei, premierul Marcel Ciolacu a declarat ca Rusia intentioneaza sa provoace tensiuni prin declaratiile privind limba romana vorbita in Republica Moldova. Afirmand ca „limba moldoveneasca” a fost o constructie artificiala impusa de fosta Uniune Sovietica, Ciolacu si-a reafirmat sprijinul pentru concetatenii sai de origine romana din statul vecin.
In timpul unei vizite in judetul Caras-Severin, premierul Marcel Ciolacu a respins acuzatiile Rusiei privind o presupusa „imixtiune” in afacerile interne ale Republicii Moldova. Declaratiile sale au venit ca raspuns la criticile purtatorului de cuvant al MAE rus Maria Zaharova, care l-a acuzat pe Ciolacu de amestec in treburile Chisinaului dupa ce a facut referiri la etnicii romani din aceasta tara.
Rusia a incercat sa nege legaturile istorice si culturale
Premierul roman a explicat ca divergentele pornesc de la insistenta Rusiei de a impune conceptul unei „limbi moldovenesti” distincte, separate de limba romana:
„Nu mai exista limba moldoveneasca. Limba moldoveneasca a fost o inventie a Rusiei si, pe urma, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina si cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limba inventata, limba moldoveneasca.”
Ciolacu a subliniat ca atat Ucraina, cat si Republica Moldova au recunoscut oficial ca nu exista o „limba moldoveneasca” separata, ci este vorba de limba romana.
„In acest moment, atat statul ucrainean, cat si statul Republica Moldova au zis foarte clar ca nu exista alta limba decat limba romana”, a adaugat el.
Potrivit premierului, Rusia are un interes in a submina legaturile lingvistice si culturale dintre Romania si Republica Moldova, intrucat majoritatea populatiei moldovenesti este de origine etnica romana:
„Pe teritoriul Republicii Moldova exista cetateni moldoveni de origine romana. La fel cum in Romania exista cetateni romani de etnie maghiara, care sunt minoritari in Romania, dar sunt cetateni romani. Cetatenii moldoveni de origine romana sunt majoritari in Republica Moldova, asta este adevarul.”
Incercari de provocare si dezbinare
In opinia liderului de la Bucuresti, manevrele Rusiei de a nega identitatea romaneasca a moldovenilor fac parte dintr-un model recurent de provocari si incercari de dezbinare:
„Ca vor sa incite, asta fac de cand exista Federatia Rusa si noi ne stim lectia foarte bine cu ei”, a avertizat Ciolacu.
Categorii Relevante |
---|
Subiecte Abordate in Articol |
Rusia, Limba Romana, Identitatea Romaneasca, Republica Moldova |
Desi Rusia incearca in mod repetat sa nege legaturile istorice si culturale dintre romani si moldoveni, premierul Ciolacu a reafirmat ferm originea comuna a celor doua popoare si importanta pastrarii identitatii nationale. Atacurile Moscovei privind „limba moldoveneasca” par a fi un nou episod in eforturile de lunga durata ale Kremlinului de a provoca dezbinare in spatiul romanesc. Cu toate acestea, atat Romania, cat si Republica Moldova par hotarate sa respinga astfel de incercari si sa-si consolideze relatiile fratesti.
Sursa imaginilor: Inquam Photos
Subiecte abordate in articol: Rusia, Republica Moldova, conflict lingvistic, politica externa